7 redenen om thuis te blijven

Mei Li Vos eet graag gebraden kip

One night stands: Blindgangers

Ned. 2, 23.20-0.00u.

Blindgangers is een film zoals Gegen die Wand – zonder de uitzonderlijke kwaliteiten van die film en vooral zonder die van de acteurs daarin. Maar de poging is mooi en tot op zekere hoogte ook geslaagd.

Zomaar een jongen ontmoet zomaar een meisje, dat wil zeggen, ze springt bij hem ineens achterop de motor en wil niet meer weg. Ze is mooi, wild en er is iets met haar wat hem niet alleen intrigeert maar ook een beetje achterdochtig maakt. Waarom moet ze zijn auto lenen, en waarom liegt ze dan over haar eindbestemming?

Soms is de film wat al te broeierig en het donkere verleden van Lynn neemt wel heel vanzelfsprekend bezit van het leven van Barry, alsof zo’n uit de kluiten gewassen jongen daar machteloos van is geworden.

Het is een heuse amour fou, die regisseur Tallulah Schwab en scenariste Lotte IJzermans tot onderwerp namen in Blindgangers, het zesde deel van negen korte films die wekelijks onder de noemer One Night Stand worden uitgezonden door NPS, Vara en VPRO. En dit is een van de betere. (BB)

2 film

The man who wasn’t there

Ned. 2, 23.55-01.45u.

Vakwerk maakten de gebroeders Joel en Ethan Coen altijd al en daarop is deze ode aan film noir in zwart-wit geen uitzondering. Billy Bob Thornton schittert als getormenteerde kapper wiens leven geen plezier meer brengt. Aangezien hij er toch niks meer aan kan veranderen zwijgt hij maar en chanteert onderwijl zijn vrouw en haar minnaar. Film ziet er prachtig uit maar blijft net te afstandelijk om echt meeslepend te zijn.

3 dominosteentjes

Domino Day 2006

SBS 6, 19.25-23.15u.

Frank Martinus Arion schreef in het nationale leesboek Dubbelspel over domino als denksport. Maar er is een goede kans dat de meesten domino tegenwoordig eerder afficheren met omvallende steentjes dan met een spel. Dankzij Domino Day, het spektakel waarin een onduidelijk, onbeduidend wereldrecord jaar in jaar uit wordt aangescherpt. Vorig jaar trok vooral de dode mus aandacht, dit jaar moeten de steentjes het zelf doen.

4 documentaire

Simon Schama's power of art

BBC 2, 22.00-23.00u.

Historicus Simon Schama – onder andere bekend van zijn boek Patriotten en Bevrijders – bespreekt acht kunstenaars die onze blik op de wereld fundamenteel veranderden. In deze aflevering staat J.M.W. Turner centraal. Als protest tegen de slavernij maakte deze kunstenaar een schilderij waarop het overboord gooien van 132 vastgebonden slaven op indringende wijze in beeld wordt gebracht. De kijker wordt het schilderij in gezogen.

5 Stemmen

Politieke matchmaker

www.writersblock.net

De Tweede Kamerverkiezingen zijn als het begin van een liefdesrelatie. De één valt voor een vlotte babbel, de ander gaat voor de looks. Maar uiteindelijk is toch het karakter van de potentiële partner de doorslaggevende factor in de relatie. Om je politieke soulmate te vinden, heeft writersblock.net zich opgeworpen als online verkiezings-Cupido. Het werkt als een blind date. Eerst vul je een vragenlijst in. Drink je liever bier of thee? Ook serieuze vragen komen aan bod. Met welke historische politicus zou je wel eens van gedachten willen wisselen? Na het invullen presenteert de matchmaker jouw nieuwe liefde, een kandidaat-Kamerlid dat jouw interesses deelt. Geen liefde op het eerste gezicht? Dan kies je een van de andere 175 kandidaten. Thijs Coppus (SP) mag dan wel graag naar Placebo luisteren, maar Mei Li Vos (PvdA) eet het liefst gebraden kip. Het is maar net wat je belangrijk vindt. (MvdM)

6 Licht maken

Elektrische kaars

www.flos.com, 120 euro

Lekker ouderwets, deze kandelaar BLO van de internationaal befaamde, Nederlandse ontwerper Marcel Wanders. De kaars in deze lage, brede kandelaar met handvat, die in vroeger tijden bedoeld was om je in donkere gangen bij te lichten, is gewoon elektrisch. Het schaaltje onder de kaars voorkomt dat het hete kaarsvet op je hand druppelt als je met de kaars zou rondlopen. Het gevaar van gloeiend hete kaarsvetdruppels bestaat met deze elektrische versie van de lamp niet meer, en het model is puur nostalgisch bedoeld. Wat leuk is aan deze kaarslamp, is dat je hem zowel ouderwets kunt uitblazen, als modern kunt ‘aanblazen’. Heb je daar geen zin in, dan zit er ook gewoon een schakelaar aan de lamp. Het aluminium plaatje achter de lamp zorgt voor reflectie, waardoor de kaars nog feller straalt. Ideale sfeerverlichting voor op tafel tijdens de feestdagen. Verkrijgbaar in groen, blauw, grijs en metallic. (LvB)

7 Speechen

Speech maken

www.bushspeech.org

Laat George W. Bush alle dingen zeggen waarvan je altijd al gedroomd hebt. Op bushspeech.org kan je zelf een speech samenstellen met citaten uit bestaande toespraken van de president. Zonder censuur en zonder politieke druk, creëer je zelf de jaarlijkse State of the Union. Je kan woorden en woordgroepen kiezen, maar ook adempauzes inlassen omdat anders het geheel nogal in horten en stoten verloopt. Klik op ‘speak!’ en je hoort meteen hoe de toespraak uit de mond van de president van de Verenigde Staten klinkt. Jammer genoeg is de woordenschat beperkt, want het zou natuurlijk nog leuker zijn als je de speech helemaal zelf kon ingeven. Wie zelf minder inspiratie heeft kan ook toespraken downloaden die voorgangers al hebben ingegeven. Want blijkbaar dromen nogal wat mensen ervan om eens president van de VS te zijn. Vorige maand had de website meer dan 30.000 bezoekers. (EB)

Met bijdragen van Laura van Baars, Eline Bergmans, Bas Blokker en Mees van der Made.