www.nrc.nl

De slechtste lobbyist. Correspondent Jeroen van der Kris blogt vanuit Brussel, hoofdstad van België en Europa. Vandaag gaat het over lobbyisten. „Het aantal lobbyisten in Brussel wordt geschat op zo’n 15.000. Ze lobbyen voor alles, zelfs voor of tegen strengere regels voor lobbyisten. Veel non-gouvernementele organisaties (ngo’s), die zelf ook lobbyen natuurlijk, vinden dat het bedrijfsleven te machtig is in Brussel, omdat het meer lobbyisten heeft die makkelijker toegang krijgen tot de mensen die er toe doen. Om aandacht te vragen voor dat standpunt hebben enkele ngo’s een verkiezing georganiseerd van ‘de slechtste lobbyist’. Op een website kun je je stem uitbrengen. Genomineerd zijn onder meer een zogenaamde belangengroep van artsen en patiënten, die in werkelijkheid wordt gefinancierd door de farmaceutische industrie, en een adviseur van het Europees parlement die in dienst is van een grote pr-firma. In de categorie worst privileged acces is onder anderen Europees Commissaris Günter Verheugen (Industriebeleid) genomineerd.”

www.nrc.nl/brussel

Zeer korte films. Op 17 november start in Amsterdam the one minutes festival. Het thema van het festival, waarin filmpjes worden getoond van exact een minuut lang, is viewpoints on the world. Dit van oorsprong Nederlandse idee vindt inmiddels in de hele wereld navolging. Op 19 november worden in het Ketelhuis the one minutes awards, door insiders ook wel de ‘tommie awards’ genoemd, uitgereikt. De tien genomineerde filmpjes zijn de komende dagen te zien op op www.nrc.nl. Zie voor meer informatie over het dit jaarlijkse festival: www.theoneminutes.org

www.nrc.nl/media