WTO met krab en kaviaar

putinkusje.jpgVandaag schreef ik dit achtergrondje over de tussenlanding van Bush in Moskou, op weg naar Singapore. Daar wachtte Poetin en Ljoemilla op de rode loper met bloemen, krab, kaviaar en warme handdrukken. Vanwaar deze onverwachtse opbloei van de George-en-Vlad-roadshow op een moment dat Rusland zijn wurggreep op de Amerikaanse cliëntstaat Georgië verstevigt?  

It’s the economy, stupid. Na 13 jaar laat Washington Rusland eindelijk toe tot de WTO. Waarom nu opeens? Mijn indruk: omdat het weinig kost. Tot dusver vreesde Bush dat een WTO-akkoord in het kritische Amerikaanse Congres zou sneuvelen. Dat was een afgang geweest, omdat hij dan zijn eigen Republikeinse Congres niet beheerste.

Dat is nu geen factor meer. Sinds de tussentijdse verkiezingen is het Congres ferm in handen van de Democraten. Als die dwarsliggen, is dat niet langer Bush’ schuld. Zo kan Bush vrijblijvend zijn gehavende mannenvriendschap met Poetin herstellen.

    • Coen van Zwol