Wrijving Nederland en NAVO-partners

De Nederlandse legerleiding is bang dat de NAVO-missie in Zuid-Afghanistan in een geweldsspiraal belandt door te ‘robuust’ optreden van de VS, Groot-Brittannië en Canada.

Bronnen op het ministerie van Defensie bevestigen dat tussen Nederland en de NAVO-partners spanningen zijn ontstaan over de militaire strategie van de ISAF-missie. De bondgenoten willen de Talibaan ‘onder druk’ houden met gevechtsoperaties. Nederland is bezorgd over het escalerende geweld, en hamert op wederopbouw.

Nederlands hoogste militair, commandant der strijdkrachten Dick Berlijn, heeft „stevig stelling” genomen tegen de bondgenoten, aldus bronnen op het departement. In het militair comité van de NAVO hield hij in september zijn collega’s al voor dat het „zwaartepunt” van de ISAF-missie niet uitschakeling van de Talibaan moet zijn, maar het winnen van de hearts and minds van de Afghaanse bevolking en behoud van parlementaire steun in de NAVO-landen. „Voortdurende gevechten zijn voor zowel de Afghanen als hoofdsteden een signaal dat het niet goed gaat met de missie”, aldus een bron op het departement. „Dat signaal willen wij niet geven.” Berlijn heeft het Nederlandse standpunt op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel eergisteren opnieuw naar voren gebracht. Ingewijden spreken van „hevige discussies” in het militair comité.

Een zegsman van Defensie gaat niet in op wat in de hoogste NAVO-kringen is besproken, maar erkent „nuanceverschillen” in de „uitvoering” van de strategie van de NAVO-partners in Zuid-Afghanistan.

Nederland is met Groot-Brittannië, Canada en de VS vanaf 1 augustus verantwoordelijk voor de zuidelijke regio van ISAF, de NAVO-stabilisatiemacht in Afghanistan. De NAVO-partners gebruiken zeer uiteenlopende strategieën. Waar Nederland zich beperkt tot bezetting van een klein deel van Uruzgan, hebben de Britten zich dit voorjaar over de hele provincie Helmand verspreid en zware gevechten geleverd. Ook de Canadezen, al ruim een jaar in de provincie Kandahar, leveren voortdurend slag met Talibaanstrijders. Bij de Canadezen sneuvelden 42 man, bij de Britten 38. Nederland heeft nog geen militairen in het gevecht verloren.

De behoedzame strategie is Nederland op verwijten komen te staan van bondgenoten. Toen de Nederlandse generaal Ton van Loon deze maand het commando van de zuidelijke ISAF-regio overnam, lieten Canadese officieren weten bezorgd te zijn over het ‘verslappen’ van de NAVO-missie.

‘angsthazen’:pagina 3

vredesmissie:pagina 7