Witte muizen naar Spelen in Peking

Witte muizen doen bij de Olympische Spelen van 2008 in Peking dienst als voorproevers. De diertjes moeten aantonen dat het voedsel dat de atleten in het olympisch dorp krijgen voorgeschoteld, niet bedorven is. Dat meldde vandaag het Chinese persbureau Xinhua.

De organisatie van de Spelen, die op 8 augustus 2008 worden geopend, doet er alles aan om straks voedselvergiftiging bij de olympiërs te voorkomen. Bedorven eten is een wijdverbreid verschijnsel in China, veelal omdat de hygiëne ver te zoeken is in keukens.

Witte muizen worden heel snel ziek van giftige ingrediënten en werken sneller dan de traditionele laboratiumtechnieken, aldus een woordvoerder van de gezondsheidsdienst in Peking.

De muizen vormen een onderdeel van een massale voedselveiligheidsoperatie. Zo krijgen de keukens in de olympische accommodaties 24-uursbewaking en worden voorraadkasten met videocamera's uitgerust.

In het olympisch dorp verblijven ongeveer 10.000 sporters en nog eens 5.000 begeleiders, zoals trainers, (para-)medici en stafmedewerkers van de nationale olympische comités. Het officiële aantal sporters bedraagt 10.500, maar niet iedereen verblijft in het olympisch dorp. Met name sterren van het niveau Michael Jordan geven de voorkeur aan een hotel.