Winsemius wil corporaties dwingen tot zorg voor wijken

Rotterdam. Minister Winsemius (VROM, VVD) wil woningcorporaties verplichten fors te investeren in woningen en de sociale infrastructuur van achterstandswijken, die worden bedreigd door toenemende segregatie. In ruil daarvoor zou een nieuw kabinet geheel of grotendeels moeten afzien van plannen de miljardenvermogens van corporaties sterk af te romen. Winsemius wil nog voor de formatie van een nieuw kabinet hiertoe een convenant sluiten met de corporaties. De bewindsman erkent dat hij met zijn plan een gat schiet in het verkiezingsprogramma van zijn partij, de VVD, die met 3,5 miljard van alle partijen verreweg het meeste geld bij de corporaties wil weghalen. ”Dat bedrag zou dan op z`n minst anders moeten worden ingevuld”, aldus de minister in een gesprek met deze krant.