Wetenschappelijk platform voor Nederlandse sporters

Henk Stouwdam

De sportkoepel NOC*NSF en TNO, de Nederlandse organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek, presenteerden gisteren InnosportNL, een organisatie die zich gaat bezighouden met sportwetenschappelijk onderzoek. Het platform is bedoeld om innovatief te zijn voor met name de Nederlandse olympische sporters.

Het laatste decennium was NOC*NSF al zeer actief op het gebied van innovatie en daarbij werd nauw samengewerkt met TNO. In aanloop naar de Winterspelen van 1998 in Nagano werd bijvoorbeeld de strip op de schaatspakken geïntroduceerd. En voor de Zomerspelen van 2004 werd het project beat the heat uitgevoerd om de sporters voor te bereiden op presteren bij hitte. Ook bracht het chemieconcern DSM dat jaar in samenwerking met de sportkoepel een nieuwe sportdrank op de markt.

Omdat de vraag van sporters naar ondersteuning uit de wetenschap steeds groter wordt, vond NOC*NSF het raadzaam alle innovatieve activiteiten onder te brengen in een nieuwe organisatie. Daarvoor kreeg het steun van het ministerie van Volkshuisvesting, Welzijn en Sport (VWS), dat voor een periode van vijf jaar vijftien miljoen euro voor het initiatief beschikbaar heeft gesteld. De voorwaarde van VWS is dat er ook vijftien miljoen ‘uit de markt’ moet komen. NOC*NSF en TNO hebben elk tien procent toegezegd; van de resterende 30 procent wordt 25 procent aan bijdragen uit het bedrijfsleven verwacht en vijf procent van kenniscentra.

De organisatie is op poten gezet door Ineke Donkervoort, oud-bestuurslid van NOC*NSF. Zij heeft eerder dit jaar de oprichting van de Dopingautoriteit Nederland begeleid. Donkervoort, een voormalig beleidsmedewerkster van VWS, treedt ook op als directeur ad interim. Zodra de stichtingsakte officieel is, trekt zij zich terug.

Op drie plaatsen in het land richt InnosportNL meetcentra in. Dat zijn ijsbaan Thialf in Heerenveen, zwembad De Tongelreep in Eindhoven en een testlaboratorium op het nationale sportcentrum Papendal, waarvoor de fundering onlangs is gelegd.

    • Henk Stouwdam