Wereldtitel volleybal voor Rusland, Nederland achtste

De Russische volleybalsters hebben vanochtend in Osaka de wereldtitel veroverd. De ploeg van de Italiaanse coach Giovanni Caprara versloeg in de finale Brazilië met 3-2 (15-25, 25-23, 25-18, 20-25 en 15-13). Nederland eindigde na een nederlaag tegen Cuba als achtste.

Het is het zesde goud voor Rusland bij een WK. De laatste titel dateerde uit 1990. De afgelopen drie edities wonnen de Russische vrouwen het brons.

De finale was op verzoek van de Japanse televisie niet als het slotstuk van het WK gepland. Deze eer ging naar het gastland met een wedstrijd in de strijd om de vijfde plaats tegen China. Maar ondanks het ongebruikelijke vroege tijdstip maakten Rusland en Brazilië, beide tegenstander van Nederland in de eerste ronde, er een waar spektakel van. De Braziliaanse vrouwen, tot de finale ongeslagen, pakten de eerste set. Maar daarna nam Rusland het initiatief over.

Onder aanvoering van de boomlange Jelena Godina en Jekaterina Gamova namen de Russinnen een 2-1-voorsprong in sets. Maar de Zuid-Amerikaanse vrouwen vochten zich daarna toch weer terug in de wedstrijd. In de vijfde set wist Brazilië zelfs uit te lopen naar13-11, maar de formatie van coach Jose Guimaraes kon de voordelige marge niet vasthouden. Met vier punten op rij eiste Rusland de wereldtitel op en moest Brazilië evenals in 1994 genoegen nemen met het zilver.

Servië en Montenegro heeft verrassend de bronzen medaille gewonnen. De ploeg versloeg in de strijd om de derde plaats titelverdediger Italië met 3-0 (25-22,25-22 en 25-21). Servië en Montenegro deed in 1978 een keer eerder mee aan het WK en werd toen zestiende. De beide landen, die inmiddels onafhankelijk zijn, maakten in Japan voor het laatst als één deelnemer hun opwachting op een toernooi.

De Servische vrouwen zijn volgend jaar september tegenstander van Nederland in de groepswedstrijden van het EK. De Nederlandse volleybalsters zijn als achtste geëindigd in Japan. De ploeg van bondscoach Avital Selinger verloor vanochtend de strijd om de zevende plaats met 3-0 (25-22,_ 25-16 en 25-23) van Cuba. (ANP)