Wat doen de kinderen?

Sint en piet verwelkomen

Zaterdag 18 november is het zover. Vanuit Spanje komen Sinterklaas en zijn pieten met de pakjesboot naar Nederland. Kinderen en hun ouders die Sint en zijn pieten in Rotterdam al op het water willen verwelkomen kunnen zaterdag 18 november meevaren op schepen van rederij Thor aan de waternetsteiger aan de Boompjeskade en er wordt inscheept tussen 11u15 en 11u45. Vrolijke zwarte pieten komen voor vertrek aan boord; ze hebben al pepernoten en taaitaai ingeslagen en er is ook warme chocolademelk aan boord.

En als iedereen heel hard Sinterklaasliedjes meezingt hoort Sint de boot vast wel aankomen. De bedoeling is om samen met de boot van Sinterklaas naar de Westerkade te varen. Bij de kade ter hoogte van de Zeemanstraat gaat Sint van boord en wie dat wil kan van boord om mee te lopen met de Sint naar de Coolsingel, waar hij ontvangen wordt door burgemeester van Opstelten. Om 13u45 moet iedereen weer aan boord zijn en om 14u gooit de kapitein de trossen los.

Deelname €13,50 res via internet: www.rederijthor.nl, info@rederijthor.nl of 010-4126482

Over het dak lopen

Zodra Sinterklaas in het land is heeft hij natuurlijk een druk programma. Zondag 19 november reist hij af naar Limburg om in het Limburgse Museum in Venlo zijn pakhuis te inspecteren. Alle gelovige kinderen zijn t/m 3 december in Venlo in het Pakhuis van Sinterklaas welkom. Op zondag 19 november om 11u verwelkomt de Pakhuispiet de eerste kinderen en om 18u zal Sinterklaas zelf het Pakhuis officieel openen. In het Pakhuis staan metershoge rekken die gevuld zijn met museumvoorwerpen die met Sint-Nicolaas te maken hebben. Oud speelgoed dat de Goedheiligman over heeft gehouden in al die jaren dat hij aan kinderen cadeautjes geeft. Maar ook nieuw speelgoed, zodat de kinderen de verschillen kunnen zien tussen vroeger en nu. De Sint heeft ook films van vroeger die hij graag bekijkt. In het Pakhuis zijn altijd Zwarte Pieten die tekeningen en verlanglijstjes in ontvangst kunnen nemen. De kinderen helpen mee met inpakken en krijgen een spoedcursus cadeautjes-in-de-schoorsteen-werpen en over-het-dak-lopen. Ze kunnen meedoen aan de Pietengym en met het maken van verlanglijstjes. De beloning van al die inspanningen is een Zwarte Pietendiploma. Elkewoensdagmiddag, zaterdagmiddag en zondagmiddag vanaf 14u houdt de Sint audiëntie.

Inl www.hetpakhuisvansinterklaas.nl. Adres Limburgs Museum: Keulsepoort 5, Venlo. Inl 077- 3522112 of www.limburgmuseum.nl

Weggaan

Een man vindt het thuis niet meer leuk. Zijn vrouw maakt altijd ruzie en de kinderen zijn steeds stout. Hij trekt zijn wandelschoenen aan en gaat op weg naar de grote stad. Onderweg is alles anders, maar toch ook hetzelfde. Zonder dat hij het merkt, belandt hij weer in zijn eigen dorp en in zijn eigen huis…De muziekvoorstelling De Weg is Weg in de serie kinderconcerten 'Schatgraven met je Oren’ is speciaal geschreven door Jaap Mulder van Di Gojim en wordt gespeeld zaterdag 18 en zondag 19 november om 13u30 en 15u30 in het Amsterdamse Concertgebouw.

Zaterdag 18 november om 10u en 12u is er ook een concert in het Concertgebouw door Kleuter Sinfonietta voor kinderen van 4 en 5 jaar en hun ouders. Het is een muzikaal verhaal vol spelletjes en liedjes, waarin veel te ontdekken is. Bijvoorbeeld, wat heeft water met muziek te maken? En… kan een de altviool een toon spelen die nooit meer ophoudt? Vier musici van het Amsterdam Sinfonietta laten de kinderen kennismaken met hun instrumenten (viool, altviool en cello) en hun muziek.

Weg is Weg op za en zo 18 en 19 nov in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, van Baerlestraat, Amsterdam. Entree € 8,- (tot 15 jaar) en €15 (vanaf 15 jaar). Kassa: 020-6718345 Uitlijn: 0900-0191. Inl www.mijnconcertgebouw.nl www.jeugdconcerten.nl

Amsterdam Sinfonietta op za 18 nov om 10u en 12u toegangprijs is € 8 voor volw en € 7 voor kinderen van 4 en 5 jaar 020-6718345.

De Sint zien swingen

Omdat Sinterklaas het op zijn verjaardag op 5 december heel druk heeft, viert hij van tevoren vast een swingend feest met veel muziek in het Utrechtse Vredenburg, het Concertgebouw in Amsterdam en Orpheus in Apeldoorn. In de voorstelling treden op het Muziektheater van en met Remko Vrijdag (Vliegende Panters en Klokhuis) en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw speelt bekende Sinterklaasliedjes in swingende bigband arrangementen.

Het Muziektheater is voor kinderen vanaf 3 jaar en duurt duurt 45 minuten. Data: wo 22 nov 15u, Vredenburg, Utrecht. Wo 29 nov 13u30 en 15u15 uur, Het Concertgebouw, Amsterdam en za 2 dec 16u30 Orpheus, Apeldoorn. Inl ook www.jazzorchestra.nl

GPS gebruiken

Hoe bereken jij de kortste weg van school naar huis? Door passen te tellen, een GPS te gebruiken, of op je knieën met een lineaal? Kinderen ontdekken het antwoord op deze vraag tijdens de nieuwe Wakker Worden Kinderlezing, georganiseerd door science center NEMO en de Universiteit van Amsterdam op zondag 19 november van 11-12u. Samen met wiskundige prof. Lex Schrijver komen kinderen vanaf 8 jaar erachter hoe je met wiskunde de slimste route kunt vaststellen. Maar ook laat Lex Schrijver zien hoe wiskundige modellen helpen bij het inkleuren van wereldkaarten en het maken van spoorboekjes.

Entree € 2,50, incl entree NEMO. Aanmelden tot 17 nov www.kinderlezingen.nl.