Voor een goede foto doe ik bijna alles

Joop van Tellingen maakt al veertig jaar paparazzo-foto’s.

Vroeger kreeg hij klappen, nu krijgt de fotograaf zelfs een hand van de premier.

Jan Peter Balkenende die RTL Boulevard presenteert – fotograaf Joop van Tellingen (62) vindt het ‘belachelijk’. „In verkiezingstijd weten politici van gekkigheid niet wat ze moeten doen om maar in de publiciteit te komen. De rest van het jaar zijn ze wars van de roddelpers, nu lopen ze opeens met ons weg.”

Van Tellingen noemt zichzelf ‘de uitvinder van de roddelfotografie’. Zijn eerste paparazzo-foto’s verschenen veertig jaar geleden in De Telegraaf, op de showbizzpagina Privé van Henk van der Meyden. Samen met zijn zoon Dennis heeft Van Tellingen nu een fotobureau gespecialiseerd in het vastleggen van ‘BN’ers, sporters, politici en royals’.

Is uw vak erg veranderd?

„Nee. Dertig jaar geleden stond ik al in de bosjes voor de deur van de advocaat waar Willem Ruis zijn scheiding aanvroeg. Hoe de buitenwereld tegen ons aankijkt, dát is veranderd. Vroeger werd ik met de nek aangekeken. Ik was een rat, ik deugde niet. Willem Ruis heeft geprobeerd met een schep mijn hersens in te slaan. En van Willem Alexander kreeg ik eens een knal voor mijn kop. Tegenwoordig weet iedereen hoe het werkt, zijn er roddelprogramma’s op televisie en schrijft Albert Verlinde voor NRC Handelsblad. We zijn een soort iconen geworden, de duistere waas rond ons vak is verdwenen.”

Zijn de onderwerpen ook hetzelfde gebleven?

„Huwelijken, kinderen en begrafenissen, dat zijn nog altijd de drie pijlers van ons vak. Hoe meer er gejankt wordt, hoe beter een onderwerp verkoopt. Prinses Irene in scheiding? Een BN’er dronken achter het stuur? De bladen vliegen de kiosk uit. Gewone mensen herkennen hun eigen falen en ellende in zulk nieuws.

„Wat wél veranderd is: ook sporters en politici zijn BN’ers geworden. Alexander Pechtold is een geweldige kerel, heeft een schat van een vrouwtje. En Balkenende is lang niet zo’n dooie lul als hij lijkt. Ik moest eens fotograferen bij het CHIO in Rotterdam. Bij dat paardencircus zat hij naast de koningin op de tribune. Toen hij mij aan zag komen, stond hij op en zei: ‘Ha Joop, hoe gaat het?’ Je had het gezicht van de koningin eens moeten zien. Zij háát ons.”

U heeft in Basel toch eens een week voor de kliniek gestaan waar de depressieve prins Claus werd verpleegd?

„Voor een goede foto doe ik bijna alles. Ik breek niet in, maar verder ga ik niks uit de weg. Een fotograaf voor je deur, dat is de prijs die artiesten voor hun roem moeten betalen. Al ga ik niet over lijken. Nico Haak was een dikke vriend. Uit respect heb ik zijn begrafenis niet gefotografeerd, dat doe je niet. Bassie & Adriaan en Lee Towers zijn ook maatjes van me. Maar als Lee morgen gaat scheiden, sta ik bij hem op de stoep. En dat weet hij.”

Hoe komt u aan uw onderwerpen?

„Netwerken is enorm belangrijk. In mijn laptop staan duizenden telefoonnummers van BN’ers. Marco Borsato? Die heb ik zo aan de lijn. Je moet handig kunnen babbelen. Bij een première maak ik met iedereen een praatje, dan hoor je nog eens wat. De één gaat trouwen, een ander is zwanger. Het geeft me nog altijd een enorme kick om daar dan achteraan te gaan. Bij de opnames van Dancing on ice tipte iemand me dat Jan Smit was weggereden met presentatrice Ellemieke Vermolen. Ik heb Jan meteen gebeld, hij was op weg naar een discotheek in Hilversum. Daar ben ik toen meteen naartoe gereden. Mijn zoon ging naar binnen. ‘Jan, loop samen met Ellemieke even naar buiten. Heb je van ons geen last meer’, zei hij. Ja, dat is een beetje chantage. Maar daarna laten we ze wel met rust.”

U heeft in drie televisie-commercials geacteerd. U bent zelf een Bekende Nederlander geworden. Als het slecht zou gaan met úw huwelijk, staan bij u ook paparazzi voor de deur.

„Dan ruk ik Edwin Smulders zijn kop van zijn romp. Geintje. Ik weet dat dat kan gebeuren. Leuk zal het niet zijn, maar dan roep ik die jongens toch binnen. Ben ik het snelste weer van ze af.”

Hoeveel geld verdient u?

„Zes ton bruto per jaar. En dat is loon naar werken. Ik werk zeven dagen per week en soms de klok rond. Om half acht lees ik in de ochtendkranten het shownieuws en de overlijdensberichten. Vaak heb ik ’s middags en ’s avonds party’s en bruiloften. Dan lig ik om half vier ’s nachts in mijn bed.”

Welke foto wilt u nog eens maken?

„Lange tijd zei ik: Willem Alexander die Máxima plat op de bek zoent. Maar die foto is geweest. Er is altijd wel een plaat die ik graag wil maken. Een jager moet alert blijven. Daarom wil ik ook dat ze straks mijn camera in mijn kist stoppen. Het zal me toch niet gebeuren dat André Hazes daarboven een potje aan het klaverjassen is met Elvis Presley, en dat ik geen fototoestel bij me heb.”

Bent u een goede fotograaf?

„Nee. Maar ik kom wel altijd met het nieuws. Ik ben overal bij, ik maak kiekjes, foto’s die veel mensen graag willen zien.”

    • Arjen Ribbens