Volwassenen vrijen vaker met zichzelf

Volwassen Nederlanders die een vaste relatie hebben, hebben minder seks dan vijftien jaar geleden. Dat concludeert de Rutgers Nisso Groep op basis van een internetenquête onder vierduizend mensen. Het seksuele repertoire lijkt tegelijkertijd toegenomen: meer mensen zeggen te masturberen, en vooral jongere volwassenen hebben vaker orale en anale seks.

Het onderzoek is een herhaling van een studie uit het begin van de jaren negentig, hoewel volwassenen toen voor de enquête thuis werden opgezocht. De Rutgers Nisso Groep, de stichting die vooral met overheidsgeld onderzoek doet naar seksualiteit, noemt het huidige onderzoek echter wel „omvangrijk” en „representatief”. De overheidsinstantie voor medisch onderzoek ZonMW heeft de enquête deels betaald.

De onderzoekers vermoeden dat Nederlanders iets ontevredener zijn geworden met hun relatie. De meesten zijn echter wel tevreden, en het aantal conflicten over seks is niet toegenomen. Onderzoeker Floor Bakker: „Het blijkt dat seksuele problemen een duidelijke invloed hebben op het algehele welbevinden.” De helft van de mannen, en iets minder vrouwen, vindt dat ze te weinig vrijen. Eén op de veertien respondenten is het afgelopen half jaar vreemd gegaan.

In de opvattingen over seksualiteit waren er de afgelopen vijftien jaar „geen spectaculaire verschuivingen”, maar de onderzoekers vinden de opvattingen van Nederlanders wel wat liberaler. Vooral meer vrouwen noemen seks zonder een vaste relatie te hebben acceptabel: van 53 procent toen, naar 92 procent nu.

Een op de vijf mannen en een op tien vrouwen vinden dat abortus gelijk staat aan moord; evenveel mensen wijzen homoseksualiteit af. Het rapport Gewoon doen van het Sociaal Cultureel Planbureau over homoseksualiteit, dat twee maanden geleden verscheen, concludeerde wel dat de acceptatie sinds de jaren ’70 is toegenomen. Vooral zeer godsdienstige Nederlanders zijn in grote meerderheid negatief over homoseksualiteit.