Vijandig bod US Airways op Delta

Toestel van US Airways op de luchthaven van Boston. US Airways wil het twee keer zo grote Delta Air Lines wil overnemen. Foto Reuters A US Airways jet takes off at Logan Airport in Boston, Massachusetts November 15, 2006. US Airways Group Inc. proposed an $8 billion takeover of bankrupt Delta Air Lines Inc. on November 15 after an attempt at merger talks failed earlier this fall. REUTERS/Brian Snyder (UNITED STATES) REUTERS

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij US Airways heeft een vijandig bod uitgebracht op het noodlijdende maar twee keer zo grote Delta Air Lines. Als de overname doorgaat, wordt het nieuwe bedrijf de grootste luchtvaartmaatschappij in de Verenigde Staten.

Het bod van 8 miljard dollar (6,2 miljard euro) in contanten en aandelen kan de overnamegolf uitlokken die analisten en bestuurders al jaren voorspellen. Marktkenners verwachten dat er uiteindelijk twee of drie Amerikaanse maatschappijen overblijven.

De Amerikaanse luchtvaartsector heeft zich het laatste jaar enigszins hersteld van de malaise die volgde op de aanslagen van september 2001, maar kampt nog steeds met overcapaciteit en concurrentie van goedkope maatschappijen. Ook is het aantal zakelijke reizigers teruggelopen.

US Airways wil met de overname een tiende van de capaciteit schrappen en jaarlijks 1,65 miljard dollar aan kosten besparen. Delta wijst de overname af. Het bedrijf moest een jaar geleden uitstel van betaling aanvragen en wil de saneringsoperatie zelfstandig afronden. Delta heeft een alliantie met Air France, het moederbedrijf van KLM. Het aandeel US Airways steeg gisteren met 17 procent, dat van Delta met 6 procent.

Luchtvaart: pagina 19