Vaticaan: moslima`s moeten verbod op sluiers opvolgen

Rome. Het Vaticaan heeft voor het eerst een standpunt ingenomen in het debat over het dragen van gezichtssluiers door moslimvrouwen. ”Gasten”, zo zei een hoge kardinaal dinsdag, moeten de wetten van hun gastlanden volgen, dus ook een verbod op het bedekken van het gezicht. Kardinaal Renato Martino, binnen het Vaticaan verantwoordelijk voor migratiekwesties, en niet bekendals een tegenstander van de islam: ”Landen moeten van gasten uit andere culturen verlangen dat ze de traditie, de symbolen, de cultuur, en de religie respecteren van het land waar ze willen gaan leven.” Volgens Martino geldt dit ook voor het verbod op gezichtssluiers. De opmerking komt twee weken voor het eerste bezoek van paus Benedictus XVI aan een moslimland, Turkije, dat in Rome als zeer belangrijk en gevoelig wordt beschouwd, vooral nadat Benedictus onlangs een Byzantijnse keizer aanhaalde die de islam als gewelddadig en inhumaan omschreef.