Van Basten put moed uit mager optreden Oranje

Zes Nederlanders in de aanval kunnen de Engelse defensie niet verschalken. Foto Bas Czerwinski 15-11-2006, NEDERLAND - ENGELAND. SPELERS VAN NEDERLAND EN ENGELAND KIJKEN NAAR DE BAL. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Nederland1Engeland1

Ruststand 1-0. 37. Rooney 0-1, 87. Van der Vaart 1-1. Scheidsrechter: Michel (Slw). Toeschouwers: 45.090.

Clarence Seedorf had alles gegeven en was „hartstikke moe”, zo verkondigde hij na de oefeninterland tegen Engeland. Ondanks een gedoseerd en tamelijk gedisciplineerd optreden kon de teruggekeerde middenvelder van AC Milan niet voorkomen dat het Nederlands elftal het jaar 2006 afsloot met opnieuw een alles behalve verheffende wedstrijd. Een matige opbouw, die het gevolg was van slordige passes, spitsen die het doel niet konden vinden en verdedigingsfouten, we zijn het onder bondscoach Marco van Basten zo langzamerhand wel gewend. Oranje stapte wonderlijk genoeg toch met een gelijkspel van het veld. Want de tegenstander kon evenmin imponeren en sprong uiterst slordig met de kansen om.

Een van de weinigen die lichtpuntjes zagen na dit duel was Van Basten. Hij vond linksback Urby Emanuelson indrukwekkend spelen. De bondscoach is een fan van de Ajacied. Inderdaad opereerde Emanuelson met veel lef tegen een team waarin toch namen als Frank Lampard, Wayne Rooney en Steven Gerrard rondliepen. Maar Van Basten was ook tevreden over de prestaties van Joris Mathijsen en de kleurloze Denny Landzaat. Dat was moeilijker te begrijpen. Rafael van der Vaart kreeg een pluim omdat hij op een voor hem vreemde positie (rechtsbuiten) tot uitblinker kon worden bestempeld. Alleen Dirk Kuijt, die als centrumspits weinig of niets afdwong, had in de optiek van de bondscoach niet voldaan. Ofschoon ook Khalid Boulahrouz regelmatig in de malaise deelde.

Van Basten heeft vorige week aan Robin van Persie gevraagd of hij beschikbaar is als centrumspits. De aanstaande vader, die voor dit duel had afgezegd, gaf te kennen dat hij in het Nederlands elftal liever rechtsbuiten blijft spelen. De bondscoach respecteert dit standpunt, want hij ziet het liefst blije gezichten in zijn selectie. Wellicht dat Van Basten volgend jaar gehoor moet geven aan de smeekbede van het publiek dat gisteravond om Ruud van Nistelrooy riep. Het zou toch in het belang zijn van het Nederlands elftal als beiden weer op een lijn komen.

Tenslotte heeft Van Basten ook Clarence Seedorf in de armen gesloten. De bondscoach sprak zich in genuanceerde bewoordingen uit over het spel van de middenvelder. „Clarence heeft zijn opdracht naar tevredenheid uitgevoerd”, aldus Van Basten. „Hij was soms wat slordig, maar hij gaf ook goede ballen.” Of Seedorf in februari, wanneer Oranje oefent tegen het Russische elftal van Guus Hiddink, opnieuw tot de uitverkorenen behoort, daar wilde Van Basten geen uitlatingen over doen. Eerder zei hij dat Seedorf, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart in principe niet tegelijk in de selectie kunnen worden opgenomen. „Ik wil met Clarence niet al te snel van stapel lopen”, verkondigde Van Basten. Het is de vraag wie en of er straks van het drietal iemand afvalt als allen fit zijn. Seedorf zou eventueel rechtshalf kunnen spelen. „Dat heb ik vroeger ook gedaan. En waar ik anders nog kan spelen? Stel die vraag maar lekker aan Marco van Basten”, aldus de man van Milan.

De teruggekeerde verloren zoon zei „intens” te hebben genoten van zijn rentree in Oranje na ruim twee jaar. Hij had de opdracht gekregen Michael Carrick op te vangen. Steven Gerrard liet hij volgens afspraak over aan Stijn Schaars. Seedorf toonde weinig diepgang, maar dat was waarschijnlijk ook niet zijn bedoeling. Hij voetbalde gedoseerd, strooide af en toe met passes en vertoonde zich een enkele keer voor een combinatie rondom het Engelse strafschopgebied. „Het was niet makkelijk voor mij”, deed hij naderhand verslag. „Ik heb pas een enkele keer getraind met deze groep, er waren weinig automatismen. Engeland speelde laf en sluw te gelijk. Heel erg defensief. Ik heb echt alles gegeven wat ik had.”

Als een van de weinige internationals vertoonde Seedorf zich na de wedstrijd nog in een trainingspak van de KNVB. „Het liefst houd ik die nog een paar dagen aan”, lachte hij. „De terugkeer heeft me erg goed gedaan. Het zijn allemaal leuke gasten en er zit een goede spirit in deze selectie.”

Niettemin kwam Oranje terecht op achterstand tegen Engeland dat in de eerste helft al verschillende kansen had gehad. Zo profiteerde Gerrard niet van een foutieve terugspeelbal van Boulahrouz. Maar in de 39ste minuut was het wel raak toen Rooney een voorzet van Joe Cole vrij kon inschieten. Pas in de 87ste minuut kwam het antwoord van Oranje. Een verre inworp van Arjen Robben werd doorgekopt door pinchhitter Jan Vennegoor of Hesselink en invaller Klaas Jan Huntelaar. Van der Vaart schoot de bal uiteindelijk in het net.

Het was het laatste wapenfeit van Oranje in 2006. Ondanks de geringe progressie en het teleurstellende WK, kijkt Van Basten enigszins tevreden terug. „We hebben dit jaar alleen in een chaotische wedstrijd van Portugal verloren [op het WK]. Vandaag zag ik jonge spelers goed uit de verf komen tegen een Engels team op volle oorlogssterkte. Dat geeft de burger moed. Er wordt heel veel geklaagd over het Nederlands elftal, maar zo slecht is het met Oranje nog niet gesteld.”