Tomatensoep met spelt

Voor 4 personen als maaltijdsoep:200 gram spelt75 gram gerookt spek2 grote tenen knoflook overlangs gehalveerdolijfolie extra vergine1 kleine ui, gepeld en fijngesneden400 gram gepelde pruimtomaten in blik2 eetlepels fijngesneden gladde peterselie6-8 blaadjes basilicum1 blokje groentebouillonversgeraspte pecorino romano (of harde brokkelkaas)

Je hoeft niet naar de ronkende, rode soepkar van de SP te snellen voor een gratis kommetje tomatensoep, je kunt ook zelf lekkere tomatensoep maken. Weliswaar niet gratis, maar soep hoeft je echt niet de kop te kosten. Deze tomatensoep is voorzien van een beetje gerookt spek, ui en een royale hoeveelheid spelt, een voedzaam graan dat zeer smaakrijk is en zorgt voor de nodige vezelstoffen. Bereiding: week de spelt een nachtje (of langer) in ruim koud water. Snijd voor de bereiding van de soep het gerookte spek in reepjes en vervolgens in korte stukjes. Verwijder het vliesje en de groene kern van de knoflook en snijd de halve tenen in plakjes. Verhit 2½ eetlepel olie in een ruime soeppan en fruit hierin al roerend de stukjes spek samen met ui en knoflook op een vrij laag vuur tot de ui en het vet van het ontbijtspek glazig worden. Voeg de pruimtomaten met het bijbehorende sap toe en prak de tomaten in de pan fijn, zodat ze makkelijker tot pulp koken. Scheur het basilicumblad in kleine stukken, doe ze samen met de peterselie bij de tomaten in de pan en laat alles 5-7 minuten koken onder nu en dan omroeren, tot een geurige tomatensaus is verkregen. Voeg dan 1,4 liter heet water toe, het blokje groentebouillon en breng aan de kook. Giet de spelt af en roer het graan door de tomatensoep. Draai, zodra de soep kookt, het vuur laag, roer de spelt nog even goed om en leg het deksel op de pan. Laat de soep op laag vuur 2 uur koken tot de spelt gaar is, maar de korrels nog enige beet hebben. Breng de soep op smaak met zout en maal er royaal zwarte peper over. Laat de soep liefst een uurtje staan zodat de spelt zich nog iets voller kan zuigen. Serveer de soep lauwwarm, dan komt haar smaak beter tot zijn recht. Laat ieder naar wens een scheutje olijfolie en geraspte kaas door de soep roeren. Geef er stevig brood bij met een harde korst.

FLORINE BOUCHER

Morgen: courgette paté