Tino Seghal

Jeff Koons: Mound of Flowers (1991) Jeff Koons: Mound of Flowers (1991)

De kunstenaar Tino Sehgal werd door het Stedelijk als gastconservator uitgenodigd. Sehgal (Londen 1976, woont in Berlijn) maakte een prachtige expositie van slechts zeven kunstwerken, die een beknopt overzicht geeft van de geschiedenis van de beeldhouwkunst van 1900 tot nu. De meeste werken zijn in het bezit van het Stedelijk, afgezien van een serie van tien zeefdrukken van Warhol uit het Groninger Museum, en een snoepjes

sculptuur van Felix Gonzales-Torres uit een Amerikaanse privé-verzameling. De expositie besluit met een performance van Sehgal die vorig jaar door het Stedelijk is aangekocht.

De expositie opent met Mme Fenaille (1898), een gipsafgietsel van een buste van Rodin. De fraaie kop, beïnvloed door Art Nouveau, staat hoog op een sokkel in een vitrine. In de eerste helft van de 20ste eeuw kwam het beeld definitief van zijn sokkel af. In de eerste zaal ligt dan ook een riviergod van roze graniet op de vloer, een monumentale, door het kubisme beïnvloede sculptuur uit 1948 van de Argentijnse beeldhouwer Sesostris Vitullo.

Verder o.a. Altstadt Lead Square (1967) van Carl Andre, een ‘vloerbeeld’ van 100 loden platen van ieder 50 x 50 centimer en Jeff Koons Mound of Flowers no 1 (1991), een kleurige berg waterlelies van Muranoglas.

Doordat Sehgal de werken in zijn tentoonstelling met grote precisie gekozen en gepresenteerd heeft, is een zeer inspirerend geheel ontstaan. Sehgal presenteert zichzelf, met de nodige ironie, niet alleen als het sluitstuk van een lange traditie. Hij laat ook zien dat beeldhouwkunst al heel lang meer een kwestie is van choreografie van de beschouwer, van beweging, dan van een tastbaar object.

Tino Sehgal: een keuze uit de collectie van het Stedelijk Museum t/m 10 dec in het Stedelijk Museum CS, Post CS-gebouw, Oosterdokskade 5, Amsterdam. Dag 10-18u.