THEATER

Oresteia door NT Gent in de regie van Johan Simons Foto Jasper Zwartjes Oresteia door Toneelgroep Amsterdam FOTO: Jasper Zwartjes Zwartjes, Jasper

Tam Tam Toneelgroep Amsterdam houdt in de schouwburg en elders het eigen mini-festival Tam Tam, dat dit keer draait om de nieuwe Oresteia die de groep maakt samen met NTGent, in de regie van Johan Simons. Deze Griekse tragedie, over een reeks wraakmoorden in de familie van generaal Agamemnon, wordt gespeeld door een prachtige cast, met onder meer Marieke Heebink, Pierre Bokma, Aus Greidanus jr. en Halina Reijn. Opmerkelijk aan deze versie is dat de uitgebreide koorpartijen zijn geschrapt, en deels in de monden van de hoofdrolspelers wordt gelegd. Ook nieuw is dat Ifigeneia (Elsie de Brauw) meespeelt, de dochter die tien jaar eerder door Agamemnon is geofferd.

Interessant aan Tam Tam is dat Oresteia wordt gekoppeld aan verschillende variaties op het verhaal, met deels dezelfde acteurs. De groep herneemt Rouw siert elektra, de bewerking waarin Eugene O’Neill de handeling naar de Amerikaanse burgeroorlog verplaatst. Verder is er een lezing van Aars! de Oresteia-variant van Peter Verhelst. Bijzonder is de samenwerking met verschillende middelbare scholen, die ieder een jongerenvariant van de tragedie hebben gemaakt. In de schouwburg is Bloedgroep 0 te zien, door twintig leerlingen van het Berlage Lyceum en het Montessori Lyceum. In Oud West, Nieuw West en de Bijlmer zijn nog drie andere scholierenversies te zien, één gespeeld door blinden en slechtzienden.

22 nov t/m 10 dec. Schouwburg en elders. Inl. 020-5318484 of www.toneelgroepamsterdam