Televisie Voorkeur

Eerste aflevering van de serie M/V waarin de presentatoren Linda de Mol en Beau van Erven Dorens (foto) de verschillen tussen mannen en vrouwen behandelen. Vanavond met onder andere zanger René Froger en zijn vrouw Natasja en schrijfster Heleen van Royen en haar man Ton. Hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk geeft commentaar. Talpa, 20.30-22.00u. Foto Roy Beusker Beusker, Roy

Actualiteiten

Een vandaag. Reportage over de Nederlandse blunders in de strijd tegen terreur. Met veel machtsvertoon viel een arrestatieteam van zestien man het huis binnen van de ouders van een assistent-boekhouder van Surinaams-Hindoestaanse afkomst omdat men hem aanzag voor de Europese leider van Al-Qaeda. De verdenking berustte op één anonieme brief. Een excuus kon er niet af. Verder in de verkiezingsbus VVD-lijsttrekker Mark Rutte. Ned.1, 18.20-18.45u.

RTL Boulevard. CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende is voor één dag hoofdredacteur van RTL Boulevard. Niet alleen achter de schermen maar ook voor de camera praat hij met Daphne Bunskoek en Albert Verlinde, spreekt zich uit over wat hij wel en niet belangrijk vindt. Hij laat ook zijn favoriete Nederlandse muzikant horen. En royaltyverslaggever Peter van der Vorst liep een verkiezingsdagje mee. RTL4, 18.35-19.30u.

Netwerk. Lijsttrekker Wouter Bos van de PvdA onderwerpt zich vanavond aan het oordeel van een groep kritische kiezers en deskundigen analyseren hun stemgedrag. Ned.2, 19.25-20.00u.

Stemmingmakerij. Slot van een serie waarin Freek de Jonge zich verdiept in de politiek en de kiezer voorbereidt op zijn conference De Stemming. Vanavond over de vraag of het nog leuk is om boer te zijn en waar de boeren op stemmen.Ook probeert hij Al Gore te spreken te krijgen op de première van diens film An Inconvenient Truth. Ned.2, 21.30-22.00u.

Nederland kiest. Rechtstreeks uit het Haagse café Dudok een debat tussen CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende en VVD-lijsttrekker Mark Rutte. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

This world: Religion and fashion – A tale of two Turkeys. Turkije wil toetreden tot de EU en dit heeft grote gevolgen. Seculiere merken moeten gaan wedijveren op de internationale markt, terwijl de islamitische handelaren garen spinnen bij de verhoogde populariteit van de hoofddoek. BBC2, 20.00-21.00u.

Holland Doc: Hans van Mierlo, wat ik nog steeds te schrijven droom. Portret vol weemoed en poëzie van Hans van Mierlo, medeoprichter van D66. Ned.2, 23.10-0.26u.

Newsnight: Inside Al-Qaeda – A spy’s story. Omar Nasiri spioneerde zeven jaar lang voor Europese veiligheidsdiensten in terroristische cellen en trainingskampen van Al-Qaeda. Hij legt uit hoe Amerika zich heeft laten misleiden. BBC2, 23.30-0.20u.

praatprogramma

De wereld draait door. Publicist Martin Bril geeft politiek commentaar op het lijsttrekkersdebat en het optreden van premier Balkenende in RTL Boulevard. Verder een gesprek met Dirk Jan Roeleven die een documentaire maakte over het privéleven van Wim Sonneveld. Lijsttrekker van de Partij voor de Dieren Marianne Thieme is tafeldame. Ned.3, 19.30-20.30u.

Pauw & Witteman. Onder andere met minister Zalm over de aankomende verkiezingen en cabaretier Dolf Jansen over zijn boek It is what it is; afwijkende Amerikaanse observaties dat hij schreef naar aanleiding van zijn reis door Amerika. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Rare streken: Jungle – De kroonlaag. Het dak van het oerwoud is een van de minst bekende ecosystemen op aarde. Toch bevindt zich hier de grootste concentratie van leven op onze planeet. België 2 (Canvas), 20.50-21.45u.

Dossier 2300: Half jongen/half meisje. Kan met een DNA-test worden aangetoond dat je daadwerkelijk de ouder van je kind bent? Niet altijd, zo blijkt. Lydia Fairchild kreeg te horen dat haar kinderen niet haar eigen vlees en bloed zijn omdat een DNA-test dit aantoonde. Terwijl zij toch met zekerheid kon stellen dat ze haar kinderen ter wereld heeft gebracht. Over hoe het kan dat zij genetisch uit twee personen bestaat. RTL4, 22.55-23.55u.

kunst

Elisabeth Taylor. Slot van een tweedelige documentaire over het acteurskoppel Richard Burton en Elizabeth Taylor. De Brits-Amerikaanse Elizabeth Taylor werd decennialang beschouwd als één van de mooiste vrouwen ter wereld. Op de set van Cleopatra leerde ze in 1963 de Britse acteur Richard Burton kennen. Ze zouden twee keer trouwen en weer scheiden. België 2, 0.15-1.10u.