Tbs-patiënt ontsnapt tijdens verlof

Opnieuw is een tbs-gestelde ontsnapt aan zijn begeleiders tijdens het verlof. Het is de derde ontsnapping in twee maanden tijd. Het betreft een dertigjarige tbs’er uit de kliniek De Kijvelanden in Poortugaal.

De tbs’er bracht gistermiddag onder begeleiding een bezoek aan een begraafplaats in Geleen. Daar ontsnapte hij aan zijn begeleiders. Mogelijk is de man naar Duitsland gevlucht. Alle Nederlandse politiekorpsen hebben een opsporingsbericht ontvangen en ook de Duitse politie kijkt uit naar de Nederlander.

De man zou „een ziekelijk gewelddadig persoon” zijn, volgens de informatie die de politie in Aken heeft gekregen van de Limburgse politie. Eerder verklaarde justitie dat de man „geen groot gevaar voor de samenleving” vormde. De man is veroordeeld voor een vermogens- en een zedendelict.

In De Kijvelanden verbleef ook de tbs’er die begin oktober na zijn ontsnapping een vrouw verkrachtte en twee mensen bedreigde en beroofde – een van hen werd mishandeld. Minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) moest zich in de Tweede Kamer verantwoorden voor de vlucht van deze tbs’er.

Op 27 oktober ontsnapte een tbs’er uit de tbs-kliniek Oldekotte in Haaksbergen aan zijn begeleider. De man werd enige dagen later weer opgepakt.

Eerdere fataal verlopen ontsnappingen van tbs-gestelden, veroorzaakten grote onrust. Een ontsnapte tbs’er ontvoerde en verkrachtte in 2004 een dertienjarig meisje. De Kamer eiste van minister Donner (Justitie, CDA) toen strenger toezicht op verloven.

Naar aanleiding van de ontsnapping van Wilhelm S., die tijdens zijn vlucht een oudere man vermoordde, werd een onderzoekscommissie ingesteld die het tbs-beleid onderzocht.

Afgesproken werd in elk geval de meldingen van ontsnappingen te reguleren. Het landelijk politiekorps KLPD richt nu een aparte desk op waar ‘onttrekkingen’ gemeld moeten worden door de klinieken. Daarnaast moeten landelijk parket, politie en kliniek binnen 48 uur na de ontsnapping beslissen of de identiteit van de tbs’er bekend gemaakt wordt.