Sunshine Boys

Karel van Rooy en Peter de Jong in Sunshine Boys Foto Leo van Velzen Rijswijk, 05-10-06. Beeld uit de voorstelling "Sunshine Boys" met Karel van Rooy, Peter de Jong,Sander Commandeur, Kasper Kapteijn en Tamara Schokkert onder regie van Jos Thie. Vrije Produktie. Foto Leo van Velzen Foto Leo van Velzen Velzen, Leo van

Karel de Rooij en Peter de Jong, voorheen het variétéduo Mini & Maxi spelen de hoofdrollen in The Sunshine Boys van Neil Simon. Deze komedie gaat over twee oudere komieken die de wederzijdse afkeer rmoeten overwinnen voor een lucratieve comeback. Iets van hun mimische verleden is in deze voorstelling nog wel te zien. De kribbige loopjes van De Rooij, de manier waarop De Jong het onderste uit een bijna leeg koffiemelkkannetje tracht te halen, en een stilzwijgend gevecht over de plek waar de stoelen voor hun sketch moeten staan, herinneren aan de beste scènes uit hun vroegere shows. Maar ook verbaal maken ze een fenomenaal nummer over rancuneuze mannen, wier onderlinge ergernissen door Simon met zo veel raffinement werden geschreven. Ze zijn kribbig, wedijverig en onzeker, terwijl ze met hun geroutineerde komedianten-intuïtie heel goed weten dat ze goud in handen hebben. En als ze tenslotte toch een stukje van de sketch spelen, is direct geloofwaardig dat ze ooit een echt groot revueduo waren. De Rooij geeft zijn stem net zulke hoge uithalen als Willy Walden in de Snip & Snap-revues, terwijl De Jong dezelfde zotte wanhoop vertoont als Piet Muyselaar. Die associatie wordt nog verder versterkt door de kleurrijke vernederlandsing van Ger Apeldoorn en Harm Edens, die ook in 1993 al goede diensten bewees. Mirjam Grote Gansey liet een perspectivisch vertekend fotodecor bouwen, dat de voorstelling een absurdistisch extraatje geeft. In zijn zorgvuldig gedoseerde regie zorgt Jos Thie dat de spanning nooit helemaal wordt weggelachen,

Oude Luxor Rotterdam 17 en 18 nov 20u. Tournee t/m 26 mei. Inl. 070-3557265, www.interpresario.nl