Russisch tweeluik

Garpastum (2005) scene uit de film Garpastum (2005) FOTO: Contactfilm Contactfilm

Briljant tweeluik over de dramatische twintigste eeuw in Rusland. Garpastum van Aleksej German jr. zet twee jongvolwassen broers in het decor van Oost-Europa 1914-1918. Ze voetballen en vrijen zich een weg door het leven, tot de geschiedenis hen inhaalt met de aanslag op de Oostenrijkse aartshertog in Sarajevo. „Eerst leefden we nog in de negentiende eeuw, maar plotseling bevinden we ons in de twintigste”, zegt de ene broer tegen de andere. Garpastum vertelt zijn verhaal in de het clair obscur van Sokoerov en de melancholieke toon van Tarkovski, maar de indrukwekkende, gedragen film verbleekt nog eens bij manier waarop documentairemaakster Marina Razbezjkina op haar vijftigste in haar speelfilmdebuut Harvest Time de Russische (film)geschiedenis onder het heilige stof vandaan haalt, opschudt en vrolijk wapperend voor iedereen in de wind te kijk hangt. Razbezjkina keerde voor de film terug naar haar geboortegrond in Tjsoevasjië, waar zij door de ogen van haar kinderen een jonge moeder portretteert die een stuk bedrukt katoen wil hebben om een mooie jurk van te maken. Razbezjkina zet met een grote grijns de Russische filmgeschiedenis naar haar hand – haar film is een kruising tussen een optimistische Sovjet tractormusical en een heroïsch Eisenstein-epos. Virtuoos schakelt de regisseur tussen stijlen, stemmingen en gemoedstoestanden heen en weer.

Garpastum. Regie: Aleksei German jr. Met: Jevgeni Pronin, Danila Kozlovski, Dmitri Vladimirov, Alexander Bikovski, Tsjoelpan Chamatova.

Harvest Time (Vremja zjatvy). Regie: Marina Razbezjkina. Met: Ljoedmila Motornaja, Vjatsjeslav Batrakov, Dima Jakovlev, Dima Jermakov.

In een dubbel programma te zien in: Rialto, Amsterdam; Haags Filmhuis, Lux, Nijmegen; ’t Hoogt, Utrecht.