regio keuze

Dorinde van Oort Foto Chris van Houts Houts, Chris van

AMSTELVEEN

Ruud de WildBij het grote publiek is Ruud de Wild vooral bekend als dj, maar hij timmert ook als schilder aan de weg. Wel is zijn liefde voor muziek terug te vinden in de ‘samples’ van songteksten die hij op het doek schildert. Door platenmaatschappij Universal Music werd De Wild gevraagd een Trabant te beschilderen. Die is nu, samen met zijn schilderijen te zien in Museum Jan van der Togt.

Ruud de Wild, schilderijen en één Trabant. T/m 26 nov in Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50, Amstelveen.

HAARLEM

De wegKees Prins (Jiskefet etc.) schrijft en regisseert zijn eerste toneelstuk, De Weg. Raymonde de Kuyper en Leny Breederveld spelen twee vrouwen, ergens tussen de veertig en de vijftig jaar, die in de steek worden gelaten. Ze springen in de auto en zijn vastbesloten hun oude leventje achter zich te laten. Maar kan dat nog wel als je ergens tussen de veertig en de vijftig jaar bent?

22 nov Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-5173910 of www.toneelschuur.nl.

LEIDEN

Dochters van LearDochters van Lear , de nieuwe jeugdtheatervoorstelling van Theatergroep MAX., is een kindvriendelijke, maar allesbehalve kinderachtige bewerking van King Lear. Alleen daarom al zijn tekst en regie van Moniek Merkx te waarderen. Het gaat hier immers om een van Shakespeare’s meest hartverscheurende, bloederigste drama’s, en met een jeugdig publiek kun je dan algauw doorschieten in overbezorgdheid. Zo niet Merkx. In haar luchtig gecomponeerde mix van toneel, video en live gezongen popliedjes (van onder meer Nirvana), houdt ze het gezonde midden: niet wreed, wel gedurfd.

19 nov 14u30 Leidse Schouwburg, Oude Vest 43. Inl 071-5163899 of www.leidseschouwburg.nl

Ongehoord RembrandtDe concertserie over Rembrandt op 18 en 19 november bestaat uit twee delen op verschillende locaties. Op zaterdag om 15u klinkt het eerste deel in Stedelijk Museum De Lakenhal met zeventiende eeuwse muziek, gevolgd op zondag om 11u met het concert in Scheltema met hedendaagse composities. Scheltema bevindt zich in de Marktsteeg, op 2 minuten loopafstand van het museum.

Toegang: 10 euro p.p., kaartverkoop via rembrandt400@tiscali.nl of een uur voor aanvang bij Lakenhal en Scheltema, reserveren via ticketshop@admin.koncon.nl. Inl ook www.lakenhal.nl

NOORDWIJK

Dorinde van OortIn het kader van het 50-jarig bestaan van Boekhandel van der Meer zijn de schrijvers Dorinde van Oort en Gerbrand Bakker 18 november te gast bij de boekhandel. Gerbrand Bakker wordt om 14u geïnterviewd door Dorine Holman en Ria Schultheiss interviewt Dorinde van Oort tussen 15u en 16u.

Boekhandel van der Meer, Vuurtorenplein 10. Inl 071-3613073 & www.lezenaanzee.nl

UTRECHT

Art AttackHet festival Art Attack biedt een driedaags programma met films, multimediapresentaties, concerten, theatervoorstellingen, exposities en een modeshow van studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Art Attack vindt plaats in onder meer het Louis Hartlooper Complex, het Gebouw voor Kunsten & Wetenschappen, het Akademietheater, Tivoli en Sonnenborgh. De meeste onderdelen zijn gratis toegankelijk.

Art Attack. 17 t/m 19 nov op diverse locaties in Utrecht. Inl: http://artattack.hku.nl

Abraham KuyperDr. Jeroen Koch (Cultuurgeschiedenis, UU) geeft 22 november een lunchlezing (12u30-13u15) over zijn boek Abraham Kuyper: Een biografie. Alle boeken worden zes dagen eerder besproken in het Ublad, voorafgaand aan de lezing.

Boothzaal van de Universiteitsbibliotheek, Heidelberglaan 3, De Uithof. Inl/res 030-2532436 & www.sg.uu.nl

Een schitterend gebrek De Tijd brengt een toneelversie van Een schitterend gebrek, de roman van Arthur Japin over een gesluierde prostituee die in het 18de eeuws Amsterdam haar eerste liefde weerziet, Casanova. Het verhaal wordt verteld door twee jonge vrouwen: Rosa Vandervost (22) en Suzanne Grotehuis (21). De onschuld die de vrouwen uitstralen, geeft de bewerking een bijzonder glans. Hun emotionele, verlegen-hoekige speelstijl geeft de toneelversie een ingeleefde schoonheid.

17 nov Stadsschouwburg, Lucas Bolwerk 24. Inl 030-2302023 of www.stadsschouwburg-utrecht.nl.