Rechter: moslims mogen op Roissy wél werken

De Franse overheid heeft twee moslims ten onrechte aangemerkt als veiligheidsrisico in de strijd tegen het terrorisme. De bestuursrechter in Cergy, nabij Parijs, bepaalde gisteren dat hun ten onrechte de toegang is ontzegd tot de veiligheidszones op het vliegveld Roissy Charles De Gaulle, waar zij werken als bagage-afhandelaars. Vijf andere werknemers zijn volgens de rechter wel terecht geweigerd.

De veiligheidsmaatregelen van de Franse overheid staan ter discussie sinds elf van de 72 werknemers aan wie die sinds vorig jaar de toegang is geweigerd, daartegen bij de rechter bezwaar aantekenden. Zij voerden aan dat de overheid geen concrete argumenten had en arbitrair handelde.

In totaal hebben nu vier van de elf hun badge teruggekregen. Tegen twee van hen trok het ministerie van Binnenlandse Zaken vorige week de bezwaren in, kort voor een kort geding in Bobigny. Zes anderen kregen toen het dossier toegestuurd dat de antiterrorismedienst Uclat over hen heeft opgemaakt. De rechter in Cergy kon daardoor in een tweede procedure beschikken over de feiten.

De twee werknemers die niet langer mogen worden geweerd, werden volgens hun advocaat door de Uclat als veiligheidsrisico beschouwd omdat zij banden hebben met salafistische bewegingen en salafistische moskeeën bezoeken. Volgens de rechter vormt hun aanwezigheid op het vliegveld „geen bedreiging voor reizigers”.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat tegen de uitspraak in beroep. Volgens minister Sarkozy zijn er concrete aanwijzingen tegen alle geweerde werknemers. Het ministerie benadrukt dat het gaat om 72 sancties op een totaal van 57.000 werknemers met toegangspassen op Roissy, het grootste vliegveld bij Parijs.

De verantwoordelijke prefectuur zei deze maand dat de geweerde werknemers banden blijken te onderhouden met „fundamentalistische organisaties die mogelijk zouden kunnen overgaan tot terrorisme”. Een tiental dossiers zou aanleiding zijn voor bijzondere ongerustheid.