Polymeerverf doodt virussen

Rotterdam, 16 nov. Stekelige polymeren op een glasplaatje kunnen virussen en bacteriën die erop terecht komen doorprikken en doden. Dat schrijven Alexander Klibanov en zijn collega`s van het Massachusetts Institute of Technology in het jongste nummer van het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Volgens de auteurs kan het materiaal dat zij ontwikkeld hebben micro-organismen doden wanneer het als verf wordt aangebracht op de muren van ziekenhuizen of de wand van vliegtuigen. Klibanov voorzag glasplaatjes van een dun laagje van deze polymeren, polyethyleeniminen. De langwerpige moleculen verankerden zich op het glas en gingen naast elkaar omhoog staan als een microscopisch `spijkerbed`. Klibanov liet een druppeltje oplossing met griepvirussen of een ziekteverwekkende bacterie op de plaatjes vallen. Een paar minuten later bleek geen van deze micro-organismen meer in leven. Volgens Klibanov doorbreken de stekels de celwand van bacteriën en maken ze ook de virusmantel kapot van het influenzavirus.