‘Oscar van den Boogaard is Lipp’

Schrijver Oscar van den Boogaard is de auteur van het begin dit jaar verschenen ‘debuut’ Chinchilla Song. Die conclusie trekt de Belgische krant De Standaard na vergelijking van het boek (uitgebracht onder de schrijversnaam Emmanuel Lipp) met werk van Van den Boogaard. De krant stuitte op grote overeenkomsten tussen de roman en de toneeltekst Nest van Van den Bogaard.

Chinchilla Song gaat over de toedracht van een moord. Uitgeverij De Geus meldde destijds dat de auteur in de gevangenis zat. Een van de aanprijzingen van de roman was van Van den Boogaard. Hij schreef in De Standaard Magazine: „Na honderd pagina’s moet ik toegeven dat ik dit boek zelf had willen schrijven. Alsof Emmanuel Lipp diep in mij zit opgesloten en naar buiten wil komen.”

Op zijn website zingt Lipp de lof van Camus’ De vreemdeling, een boek dat ook een rol speelt in Van den Boogaards laatste roman Het verticale strand. Ook noemt Lipp Tolstojs Anna Karenina, waarvan de beginzin voorkomt in Van den Boogaards toneelstuk.

De uitgever van Lipp weigert commentaar. Van den Boogaard reageerde vanochtend niet op een ingesproken bericht.