‘Opposant Minsk gaat het slecht’

De Wit-Russische oppositieleider Aleksandr Kozoelin, die vier weken geleden in hongerstaking ging uit protest tegen zijn arrestatie en veroordeling en de „illegale” herverkiezing van president Aleksandr Loekasjenko, maakt het slecht; hij is zeventien kilo afgevallen en wordt niet medisch behandeld.

Dat heeft een Wit-Russische oud-parlementariër gezegd die tot gisteren een cel met Kozoelin heeft gedeeld. „Kozoelin heeft alleen nog huid op de botten. Zijn huid wordt doorzichtig”, aldus Sergej Skrebets, een partijgenoot van Kozoelin. Hij had zelf aan de hongerstaking meegedaan, uit solidariteit met zijn partijleider. Skrebets zei dat de gevangenisartsen Kozoelin niet behandelen, en dat ze sowieso geen vertrouwen genieten. Volgens Kozoelins dochter verzet haar vader zich overigens zelf tegen medische behandeling in de gevangenis.

Aleksandr Kozoelin leidt de oppositionele sociaal-democratische partij. Hij trad in maart aan bij de presidentsverkiezingen die volgens internationale waarnemers op grote schaal werden vervalst door het bewind van president Aleksandr Loekasjenko. Loekasjenko ‘won’ die verkiezingen. Kort daarna werd Kozoelin bij een protestbetoging tegen de verkiezingsfraude gearresteerd en tot vijfeneenhalf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens „agressieve straatschenderij”.

De advocaat van Kozoelin zei gisteren dat de autoriteiten hem niet tot zijn cliënt toelaten zolang deze zijn hongerstaking niet heeft beëindigd. Kozoelins vrouw krijgt ook geen toegang meer tot haar man sinds hij in hongerstaking is gegaan.

De advocaat en familieleden van Kozoelin hebben er bij de oppositieleider op aangedrongen op te houden met hongeren omdat zijn leven in gevaar komt. De arts van Vitba-3, de gevangenis waar Kozoelin wordt vastgehouden, heeft tegen de familie gezegd dat Kozoelin 75 kilo weegt en dat zijn bloedanalyses goed zijn. (AFP)