O.J. Simpson: nu de échte feiten over de dubbele moord uit 1994

Hij had het niet gedaan, zei hij zelf. En de jury die zich in 1995 moest uitspreken over de vraag of de Amerikaanse sportheld O.J. Simpson schuldig was aan de dubbele moord op zijn ex-vrouw en haar vriend, sloot zich daarbij aan, hoewel het bewijs in Simpsons richting wees: geen alibi, klaarliggende vliegtickets, bloedvlekken op de oprit van zijn huis, een wilde achtervolging tijdens zijn vlucht voor de politie.

Hij zou het dus gedaan kúnnen hebben. En dat feit, moet Simpson gedacht hebben, is geld waard. Dus schreef hij een boek, getiteld If I Did It, Here’s How It Happened (‘Als ik het had gedaan, dan zou het zo zijn gebeurd’), dat op 30 november verschijnt. In de dagen voorafgaand zal Fox een interview met Simpson uitzenden dat volgens de tv-zender „definitief het laatste hoofdstuk in de rechtszaak van de eeuw” zal worden.

„Ik zal u een verhaal vertellen dat u nog nooit hebt gehoord”, schrijft Simpson in een toelichting. „Ik wil dat u alles vergeet wat u over die nacht denkt te weten, omdat ik de feiten beter ken dan wie dan ook.”

Fox-concurrent MSNBC snapt dat de Amerikanen nieuwsgierig zijn naar het tv-interview, maar verwacht dat Simpson „meer zal praten over golf en zijn kinderen” dan over de moord. Bovendien heeft Simpson al eerder gehint op het feit dat hij misschien de dader is. Zo zei hij in 1998 tegen het tijdschrift Esquire: „Als ik het zou hebben gedaan, zou dat zijn omdat ik heel veel van haar hield”.

De nabestaanden zijn woedend dat de man die zij beschouwen als de dader de dubbele moord te gelde wil maken en daarmee voor hen „de nachtmerrie weer oproept”. Ze hebben nog steeds veel geld tegoed van Simpson, omdat hij in een civielrechtelijke procedure (waarin minder zware eisen worden gesteld aan de bewijslast) is veroordeeld tot de betaling van een schadevergoeding van 33,5 miljoen dollar.

Het is de vraag of het geld dat Simpson met boek en interview verdient terecht zal komen bij de nabestaanden. Simpson heeft in het verleden allerlei financiële constructies bedacht om niet te hoeven betalen.