Nieuw veilingrecord Willem De Kooning

Een veiling van moderne kunst bij Christie’s heeft gisteren het recordbedrag van bijna 240 miljoen dollar opgebracht. Hiermee werd voor het eerst in de geschiedenis de grens van 200 miljoen dollar in deze categorie overschreden.

Tijdens de veiling werden negentien nieuwe individuele veilingrecords gevestigd. Uitschieters waren Untitled XXV van Willem de Kooning dat voor 27 miljoen dollar (21 miljoen euro) verkocht werd, terwijl het op 15 miljoen was geschat. Het beroemde portret van Mao van Andy Warhol ging voor 17,4 miljoen dollar (13,6 miljoen euro) naar verzamelaar Joseph Lau uit Hong Kong, 5 miljoen dollar meer dan verwacht. Twee andere bekende Warhols uit de Zwitserse Daroscollectie, Orange Marilyn uit 1962 en Sixteen Jackies (portretten van Jackie Kennedy) uit 1964 brachten elk meer dan 15 miljoen dollar op. De Warhols werden verkocht omdat de beheerders van de collectie ruimte willen scheppen voor nieuwe aankopen.

Ook werk van minder bekende kunstenaars bracht hoge prijzen op. 1947-R-No. 1 van Clyfford Still ging voor 21.296.000 dollar weg, meer dan het drievoudige van de schatting. Stills record stond op 3,1 miljoen dollar. Er waren ook records voor onder meer Richard Diebenkorn, Gerhard Richter en Louise Bourgeois.

Die Baba (‘De Baby’) van Marlene Dumas werd voor 1,92 miljoen dollar verkocht. Vorig jaar bracht een belangrijker schilderij van haar, De Leraar, 3,34 miljoen dollar op bij een veiling in Londen. Die Baba is afkomstig uit een Zuid-Afrikaanse collectie.

De veilingen deze week van moderne kunst bij Christie’s en Sotheby’s brachten samen meer dan één miljard dollar op. (Reuters)