‘Mogelijk bod Porsche op Volkswagen’

Autofabrikant Porsche bereidt mogelijk een overname van Volkswagen voor. De commissarissen van het bedrijf besloten gisteren tot een verhoging van het kapitaal met 50 procent, genoeg om Volkswagen over te nemen.

Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) kan de kapitaalsinjectie voor niets anders bedoeld zijn dan een machtsovername bij Volkswagen. Een woordvoerder van Porsche onderstreepte dat er „nog geen plannen” zijn voor de besteding van het kapitaal. „Het is een vergissing te denken dat Porsche het geld alleen maar nodig heeft omdat we iets met Volkswagen van plan zijn.” Aandeelhouders moeten de verhoging van het kapitaal nog goedkeuren.

Porsche stapte een jaar geleden in Volkswagen, heeft nu een belang van ruim 27 procent en wil dat in elk geval verhogen tot 29,9 procent. Als een aandeelhouder een belang van 30 procent verwerft, moet hij een bod uitbrengen op de overige aandeelhouders. De invloed van Porsche, in stemrecht, is nu nog beperkt tot 20 procent. Speciale wetgeving verbiedt dat één VW-aandeelhouder meer zeggenschap krijgt, ongeacht de grootte van de deelneming. De zogeheten Volkswagen-wet, die fungeert als beschermingsconstructie, stuit op verzet uit Brussel en moet mogelijk geschrapt worden.

De president-commissaris van Volkswagen, Ferdinand Piëch, is lid van de Porsche-familie. Piëch is een kleinkind van Ferdinand Porsche, de uitvinder van de Volkswagen Kever. Piëch verving vorige week bestuursvoorzitter Pischetsrieder door Martin Winterkorn, de directeur van VW-dochter Audi. Ook Wolfgang Bernhard, binnen het concern verantwoordelijk voor onder andere het automerk Volkswagen, zou, aldus Duitse media, op het punt staan zijn ontslag in te dienen. Bernhard werd door Pischetsrieder naar Volkswagen gehaald.

Het Openbaar Ministerie in Braunschweig heeft gisteren de voormalige directeur personeelszaken van Volkswagen, Peter Hartz, in staat van beschuldiging gesteld. Hartz zou vertegenwoordigers van de ondernemingsraad hebben omgekocht.