Lot gijzelaars in Irak blijft nog onzeker

Bagdad. De Iraakse regering was gisteren verdeeld over het lot van de gijzelaars die gisteren werden ontvoerd uit het onderzoeksinstituut van het ministerie van Hoger Onderwijs in Bagdad. Volgens de Iraakse repremier Maliki waren 37 gijzelaars vrijgelaten en werd slechts een handvol nog vermist. Maar volgens de minister van Hoger Onderwijs, een sunniet, zijn 70 tot 80 mensen nog altijd niet terecht. Verschillende Iraakse families verklaarden niets van hun ontvoerde familie gehoord te hebben en vreesden het ergste. Vrijgelaten gijzelaars vertelden dat ze na de ontvoering naar Sadr City zijn gebracht, bolwerk van de shi`itische geestelijke Muqtada Sadr. Maliki bagatelliseerde de ontvoering als ”het resultaat van meningsverschillende en conflict tussen milities die tot deze of gene zijde behoren. Geen terrorisme”.