Kunstweb

Onderzoekers van de UvA en de VU hebben, in samenwerking met Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) en het Instituut Collectie Nederland (ICN), een programma ontwikkeld dat het mogelijk maakt kunstcollecties ‘intelligenter’ te doorzoeken met zoek- en informatievragen. Dat maakt het mogelijk online collecties van musea exacter te bekijken en vergelijken. Bijvoorbeeld een vraag naar ‘Picasso’ onderscheidt afzonderlijke categorieën: er kan worden gezocht naar objecten gemaakt door Picasso uit verschillende periodes of materialen, naar schilderijen waarop de kunstenaar zelf is afgebeeld of naar gerelateerde werken gemaakt door andere kubistische kunstenaars. Wie ‘Parijs’ intikt, kan kiezen uit kunstwerken die deze stad als onderwerp hebben en werk dat in Parijs is gemaakt. Dit door de overheid gefinancierde MultimediaN e-culture project won onlangs de eerste prijs op de 5th International Semantic Web Conference in Athens (Georgia, USA).

Zelf zoeken: e-culture.multimedian.nl/demo/search of 56647 naar 7585