Jij kunt ook stemmen

Twee christelijke partijen hebben het programma herschreven voor geestelijk gehandicapten.

Uit het GroenLinks-programma voor jongeren

De ChristenUnie heeft er maar een paar zinnen voor nodig: „De ChristenUnie is een politieke partij. De mensen van de ChristenUnie geloven in God en in Jezus. Ze lezen de Bijbel. Ze vinden het belangrijk dat de regering ook gelooft in God.”

De slag om de verstandelijk gehandicapte kiezer is begonnen. De ChristenUnie heeft haar programma herschreven voor verstandelijk gehandicapten – enkele tienduizenden potentiële kiezers. „Jij kunt ook kiezen”, schrijft de partij in het aangepaste programma. „Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook stemmen.” Over armoede schrijft de partij: „De ChristenUnie wil dat arme mensen niet meer arm zijn. Daarom moeten ze meer geld krijgen.”

Het CDA heeft het verkiezingsprogramma ook ‘herschreven’ voor verstandelijk gehandicapten en analfabeten. In pictogrammetjes legt de partij uit dat ze alcohol, drugs en tabak strenger wil aanpakken (een vinger keurt een sigaret en een glas af), en voor duurzame energie is (een opgestoken duim bij een stekker die uit een stopcontact is gehaald). Lijsttrekker Balkenende zegt in de folder: „De politiek is soms heel ingewikkeld. Politici praten soms heel snel. Met veel moeilijke woorden. Ook ik. Daarom deze eenvoudige en kleurrijke folder.”

Andere partijen blijven daar nog wat bij achter. GroenLinks heeft wel een programma in eenvoudige taal herschreven, voor jongeren. GroenLinks, staat in de folder, „vindt het niet erg dat mensen anders zijn”. (GV)

Bijdragen van Cees Banning, Hans van der Lugt en Guus Valk