Iran grootste bedreiging voor de wereldvrede

Het hoofdartikel `Israël en Amerika` (13 november) wijst op de toenemende spanning tussen Iran en Israël als additionele factor in de ”trieste stand van zaken” in het Midden-Oosten. Volgens mij dient de houding van Iran echter als de hoofdoorzaak van die spanning beschouwd te worden. Dit werd duidelijk in de oorlog tussen Israël en Hezbollah afgelopen zomer. Het is Iran dat op dit ogenblik de grootste bedreiging vormt voor de wereldvrede.

De minister van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit, Machmoed Zahar, stelde kortgeleden - in de in London verschijnende Asharq al-Awsat - dat de Palestijnen hun recht op terugkeer nooit zullen opgeven. ”Héél Palestina is ons land, wanneer er een deel van bevrijd wordt, dan heeft iedere Palestijn en iedere moslim het recht om te komen. [...] Nooit zullen wij een staat erkennen die de naam Israël draagt. Het is eigendom van de Palestijnen en van de Arabieren. Dit land is het eigendom van alle moslims over de gehele wereld.”

Deze woorden zijn helder en duidelijk. Dat de vrij machteloze Palestijnse president Abu Mazen dit nooit zo cru stelt, betekent niet dat dit standpunt niet serieus genomen moet worden. Vooral niet als Hamas (zoals ook Hezbollah en Syrië) als onderaannemer van de Iraanse machthebber, Ahmadinedjad, optreedt en de feitelijke macht uitoefent op de al dan niet `bevrijde` delen van Palestina. Hamas zou daarmee de lont steken in het Middenoosterse kruitvat, geheel in overeenstemming met de bedreiging van Ahmadinedjad. De belangen van Israël, Amerika en het Westen lopen hier parallel. Na een overwinning van Iran (of van Hamas of Hezbollah of Syrië) op Israël, zijn de Europese bevolking en beschaving, potentiële slachtoffers van Iraanse, met atoomkoppen bewapende, raketten. In tweede termijn zijn deze gericht op de islamisering van Europa. Als Europa dat niet snel inziet en als daar geen harde en onmiddellijke consequenties uit worden getrokken, worden we geconfronteerd met een vele malen ergere herhaling van de laatste wereldoorlog.