Huisarts wil spreekuur in avond

Tweederde van de huisartsen is bereid ’s avonds spreekuur te houden. De artsen reageren daarmee op de wens van patiënten, die graag ’s avonds hun eigen huisarts zouden willen zien.

Dit blijkt uit onderzoek van TNS-Nipo naar de relatie tussen huisartsen en patiënten. In 1999 gaf 79 procent van de huisartsen nog aan een avondspreekuur „zo lang mogelijk tegen te houden”, als zou blijken dat patiënten dit zouden willen.

Huisartsen zijn voor hun eigen patiënten nu alleen overdag bereikbaar tot hooguit zes uur. In de avond kunnen patiënten terecht bij een waarnemer of bij een huisartsenpost.

De meeste patiënten vinden dat hun eigen huisartsen, tandartsen of fysiotherapeuten ook buiten kantooruren bereikbaar zouden moeten zijn voor afspraken, blijkt uit eerdere onderzoeken. Onder meer in delen van Limburg en Utrecht experimenteren huisartsen al met een avondspreekuur. In Utrecht bleken patiënten in een achterstandswijk er nauwelijks gebruik van te maken, maar in een nieuwbouwwijk wel.

Huisartsen zijn de afgelopen jaren minder bereikbaar geworden. Ze werken vaker in deeltijd in groepspraktijken. ’s Avonds zijn ze helemaal niet meer bereikbaar voor hun eigen patiënten, sinds de opkomst van de huisartsenposten. Huisartsen van buiten de regio nemen vaak waar.

Een woordvoerder van de huisartsenvereniging LHV vindt het een goed plan: „Als huisartsen en patiënten dit een goede zaak vinden, waarom zou je er dan niet aan beginnen?” Wel zouden volgens hem aparte tarieven voor moeten komen, omdat voor een volwaardig spreekuur ’s avonds ook ondersteunend personeel aanwezig moet zijn.

Arno Timmermans, voorzitter van het Nederlands Huisartsengenootschap en huisarts in Almere, reageert minder enthousiast. Huisartsen zouden er volgens hem eerst eens voor moeten zorgen dat ze overdag tussen acht en zes uur goed bereikbaar zijn, vindt hij. „Daar schort het nog wel eens aan. Tussen de middag of vanaf twee uur staat vaak het antwoordapparaat aan en zijn ze alleen voor spoedgevallen bereikbaar. En mensen moeten ook bedenken dat de huisarts die ’s avonds werkt, er de volgende ochtend niet is. Patiënten zeggen dat ze dat niet erg vinden, maar ik vraag me af of ze dat ook vinden als ze echt voor een dichte deur staan.”

Lees meer over het onderzoek op nhg.artsennet.nl of06907 naar 7585

    • Esther Rosenberg