Groot-Brittannie

Zineb Sedira In de Photographers’ Gallery in hartje Londen is er nu de zoete blik te zien die Frans Algerijnse fotografe Zineb Sedira over de noord-Afrikaanse haven van Algerije werpt. De expositie toont met foto’s en een film jongens die een nieuw Europees leven willen beginnen en vrouwen, zoals de fotografe zelf, die terug gaan naar hun roots. Het licht in de haven reflecteert de dromerige aspiraties van beiden groepen. In de film kruisen twee parallelle levens mekaar zonder conclusie. Een dromerige jonge man en vrouw staan op een balkon tussen hoge gebouwen, alles wegkwijnend onder de hete zon, een toonbeeld van de overblijfselen van Frans kolonialisme.

T/m 26 nov, Saphire & Cinematheque de Tanger, Photographers’ Gallery, Londen WC2, ma t/m zat 11-18u, do t/m 20u, zon 12-18u, 004420 7831 1772 & www.photonet.org.uk

Daniel Buren Dat Fransman Daniel Buren een grote internationale bekendheid geniet, is Groot-Brittannië tot nu toe ontgaan. Nu is er in Oxford een kans de gekke kunst van de ‘streep-man’ mee te maken. De visueel radicale kunstenaar gebruikt veelal streeppatronen om aandacht te trekken, vaak met betrekking tot omringende bouwstijl. Buren begon zijn abstracte minimalistische carrière in de jaren zestig op pleinen, in musea en andere publieke locaties. Eerder hing de Parijse metro vol met honderden posters van hem. De ideevorming, omgeving, gebeurtenis en uitvoering spelen allemaal een rol in conceptuele kunst, om kunst en leven bijeen te brengen. Voor deze expositie heeft Buren besloten de bouwstijl van de galerie weer te geven en er zijn tekeningen en foto’s.

T/m 28 jan 07, Daniel Buren: Intervention II: works in situ, Moma Oxford, Oxford OX1, 00441865 72733 & www.modernartoxford.org.uk

En verder: T/m 17 dec, Roter Salon & New Academy, The Royal Scottish Academy, The Mound, Edinburgh, EH2, ma t/m zat 10-17u, zon 12-17u, 00131 225 6671 & www.royalscottishacademy.org