Gelijkspel tegen Engelsen

Voor de derde keer op rij speelden Nederland en Engeland gelijk.

In de tweede helft verloren de Engelsen de drang naar voren.

Clarence Seedorf in duel met Michael Carrick tijdens het vriendschappelijke duel tussen Nederland en Engeland. Foto Bas Czerwinski 15-11-2006, NEDERLAND - ENGELAND. DUEL TUSSEN CLARENCE SEEDORF EN MICHAEL CARRICK. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Voor de derde keer op rij eindigde een vriendschappelijk duel tussen het Nederlands elftal en Engeland in een gelijkspel. In de Amsterdam Arena werd het gisteren in een weinig verheffend duel 1-1, door doelpunten van Wayne Rooney en Rafael van der Vaart.

Bondscoach Steve McClaren sprak aan de vooravond van het duel de hoop uit dat zijn spelers zich na twee povere kwalificatiewedstrijden voor het Europees kampioenschap van 2008 tegen Macedonië (0-0) en Kroatië (2-0 verlies) zouden herpakken. McClaren ligt sinds zijn aantreden op 1 augustus onder vuur in eigen land. Het selectiebeleid, met name het passeren van de voormalig England skipper David Beckham, de speelwijze en de laatste resultaten wakkeren de onvrede aan. Tabloids repten recent ook van onenigheid binnen de technische staf van het nationale elftal.

De geplaagde oefenmeester ontving eerder deze week acht afmeldingen, onder meer van basisspeler Gary Neville. De verdediger van Manchester United kampt met een kuitblessure en werd gisteren vervangen door de pas 18-jarige Micah Richards, rechtervleugelverdediger van Manchester City.

Oranje trad gisteren aan zonder twee internationals die in de Engelse Premier League spelen. Vaste doelman en aanvoerder Edwin van der Sar van Manchester United liet het oefenduel met goedkeuring van bondscoach Marco van Basten aan zich voorbij gaan en aanvaller Robin van Persie van Arsenal ontbrak wegens privéomstandigheden. De Engelsen troffen met Khalid Boulahrouz (Chelsea), André Ooijer (Blackburn Rovers), Denny Landzaat (Wigan Athletic), Dirk Kuijt (Liverpool) en Arjen Robben (Chelsea) alsnog vijf bekenden uit de eigen competitie.

Voor Oranje viel de wedstrijd samen met de terugkeer van Clarence Seedorf, opgeroepen als vervanger voor de geblesseerde Wesley Sneijder. Van Basten selecteerde de middenvelder van AC Milan na een afwezigheid van ruim twee jaar bij het Nederlands elftal en gunde hem gisteren een basisplaats als linkermiddenvelder. Rafael van der Vaart, die normaal op die positie speelt, was rechtsbuiten.

Seedorf, in het verleden niet altijd even geliefd bij de Oranje-aanhang door gemiste penalty’s en de schijn zichzelf boven het teambelang te stellen, oogstte applaus bij zijn eerste schot, hoewel de bal meters over het doel zeilde.

De wedstrijd in de Arena kende een gelijkwaardig begin, met goed positiespel van Nederland en een wat eenvoudiger tactiek aan Engelse zijde. De ploeg van McClaren was echter doortastender rond het strafschopgebied, waar het steeds meer in de buurt kwam naarmate de eerste helft vorderde. Terwijl Nederland in de eerste helft niet veel verder kwam dan enkele schoten en voorzetten richting het doel van Paul Robinson, kreeg Engeland na bijna een kwartier een grote mogelijkheid via Steven Gerrard. De middenvelder van Liverpool reageerde alert bij een korte terugspeelbal van Boulahrouz, maar stuitte bij het afronden op doelman Henk Timmer.

Bij een volgende goede kans was het wel raak. Wayne Rooney, die met de hardwerkende Andy Johnson het spitsenduo vormde, liep de bal bijna tien minuten voor rust op aangeven van buitenspeler Joe Cole binnen. Het was het twaalfde doelpunt in 36 interlands voor de 21-jarige spits van Manchester United.

Na de onderbreking liet Oranje de Engelsen minder ver oprukken richting het doel van Maarten Stekelenburg, die in de rust Timmer had vervangen. Met snelle balveroveringen op het middenveld probeerde het Nederlands elftal met name over de linkerkant van het veld, met Robben, tot een kans te komen. De Engelsen verloren daardoor de drang naar voren en maakten voetballen moeilijk door dicht op elkaar te spelen.

Illustratief was een ‘loopactie’ van spits Dirk Kuijt, die Klaas Jan Huntelaar uit het basiselftal hield, over de breedte van het veld. Tot vier keer toe wilde de oud-Feyenoorder aanleggen voor een schot, maar net zo vaak stuitte hij op een Engels been. De gelijkmaker kwam toch, van de voet van Van der Vaart. De middenvelder van Hamburger SV volleerde een afgeslagen bal op de rand van het strafschopgebied in de hoek.

Zo eindigde voor de derde keer op rij een duel tussen Nederland en Engeland in een gelijkspel. Op 15 augustus 2001 won Oranje voor het laatst, met 2-0. De doelpunten werden destijds gemaakt door Mark van Bommel en Ruud van Nistelrooy. Juist die twee spelers hebben bedankt voor het Nederlands elftal onder leiding van Marco van Basten.