Galerieselectie

Marjolein RothmanKunstenaar Marjolein Rothman schildert portretten van mensen die iets bereikt hebben in het leven, historische figuren als Lenin, Anne Frank of de heilige Bernadette. Maar ze beeldt ze op zo’n manier af dat ze haast onherkenbaar zijn, in geometrische grijze en zwarte vlakjes. Lenin wordt getoond als jonge man, voordat zijn scherpe gelaatstrekken zich manifesteerden. Anne Frank heeft zelfs een blanco gezicht, zonder neus, mond of ogen. Rothmans nieuwe expositie bij Motive Gallery draait om twee negentiende-eeuwse Franse heiligen, Bernadette de Soubirous en Therese de Lisieux.

Schilderijen van Marjolein Rothman. 18 nov t/m 13 jan in Motive Gallery, Elandsgracht 10, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

ReleasersDe groepstentoonstelling Releasers, samengesteld door kunstverzamelaar Frans Wisman, is geïnspireerd door een theorie van de bioloog Ed Wilson. Hij stelt dat emotie in de kunst wordt overgedragen door wat onderzoekers van diergedrag ‘releasers’ noemen: simpele stimuli die een in de hersenen vastliggende respons oproepen. Dit zou ertoe leiden dat de reacties van mensen op kunstwerken min of meer geconditioneerd zijn. Wilson laat op zijn tentoonstelling een aantal ‘oer-beelden’ zien, van onder meer Marlene Dumas, Raoel de Keyser, Rob van Koningsbruggen en Ruud Kuijer.

Releasers. 18 nov t/m 23 dec in de Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam. Wo t/m za 12u30-17u30.

Cor van DijkMet de expositie In staal, 1976-2006 viert beeldhouwer Cor van Dijk zijn dertigjarige jubileum als kunstenaar. Zijn stalen beelden zijn van een uiterste eenvoud en bestaan uit een ordening van meerdere geometrische vormen. Soms doen ze met hun rechthoekige formaten en raamvormige doorkijkjes aan maquettes van gebouwen denken. Maar ondanks hun monumentale uiterlijk zijn de beelden in werkelijkheid kleiner dan ze op reproducties lijken. Bij de expositie in Galerie Nouvelles Images, waar Van Dijk al dertig jaar exposeert, verschijnt een uitgebreide monografie.

Beelden van Cor van Dijk. T/m 13 dec in Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag. Di t/m za 11-17u.

Pump the cherryDe Rotterdamse kunstenaar Erik van Lieshout staat bekend om zijn autobiografische video’s waarin hij zelden een blad voor de mond neemt en om zijn expressionistische tekeningen waarin hij met woeste gebaren en vette lijnen zijn invallen op papier zet. De zes kunstenaars die hij uitnodigde voor de groepstentoonstelling Pump the cherry 2! maken al net zulk heftig werk. De collages, foto’s en schilderijen van kunstenaars als Mia Andresen, Vladimir Katchour, Shana Moulton, Johanna de Schipper, Lucy Stein en Juliette Tulkens knallen van de wanden.

Pump the cherry 2! T/m 10 dec in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam. Do t/m zo 13-18u.

Dolorès MaratFotografe Dolorès Marat heeft een scherp oog voor de eenzaamheid van het stedelijk leven. Haar foto’s zijn bevolkt met verdrietige, eenzame types die in gedachten verzonken in de ruimte staren. Vaak zijn de foto’s overspannen met schaduwlijnen of pilaren, sterke lijnen die door de afbeelding snijden als tralies en de bewoners gevangen lijken te houden. Marat maakt haar foto’s instinctief: niets is geënsceneerd.

Foto’s van Dolorès Marat. 18 nov t/m 17 dec in MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, Rotterdam. Wo t/m zo 13-18u.

En verderSchilderijen van Thomas Raat t/m 25 nov in Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, Amsterdam; tekeningen van Nik Christensen t/m 25 nov in Galerie Gabriel Rolt, Elandsgracht 34, Amsterdam; schilderijen van Victor Man t/m 9 dec in Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam; schilderijen van Marlene Dumas t/m 25 nov in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam; fotowerken van Thomas Elshuis t/m 10 dec in Galerie Gist, Gravenstraat 7, Brummen; tekeningen van Irene Drexler en Pjotr Müller t/m 3 dec in Galerie Phoebus, Eendrachtsweg 61, Rotterdam; tekeningen van Cyprian Koscielniak t/m 24 dec in Galerie Poonberg, Taxusstraat 20, Rdam.