Frankrijk

Swan Lake Reprise van het Zwanenmeer van Tsjaikovsky in de ‘gespierde’, geestige, theatrale, oneerbiedwaardige en sexy versie van de Britse choreograaf/regisseur Matthew Bourne. In zijn Swan Lake durfde Bourne de poëtische prinsessen/zwanen van Petipa te veranderen in schitterende jonge mannen met blote bovenlijven en voeten. Hij plaatste het ballet in het Engeland van de jaren ’60 met talrijke knipogen naar de Engelse ironie en het koningshuis. Een genot. Sinds de wereldpremière in Londen in 1995 sleepte Swan Lake ruim 40 prijzen in de wacht waaronder 3 Tony Awards in Broadway.

Swan Lake t/m 10 dec in het Théâtre Mogador, 25, rue Mogador, Parijs, 0033-153323200 en www.mogador.net

Anselm Kiefer In Frankrijk doen vele geruchten de ronde omtrent de beroemde Duitse schilder Kiefer. Zoals dat hij teruggetrokken leeft in zijn bouwvallige fabriek van Barjac (Gard) en daar dagen en nachten doorwerkt zonder er iemand binnen te laten. En in New York t/m Londen zijn de prijzen van zijn schilderingen zo hoog dat zelfs de grootste verzamelaars vaak lang moeten wachten voordat ze zich een werk kunnen permitteren. Anselm Kiefer, geboren in 1945 en leerling van Josef Beuys, is een levende legende van de hedendaagse kunst geworden. Met zijn heftige schilderingen vol geladen symboliek die verwijst naar de (Duitse) historie, de godsdienst, de kabbalistische leer en de holocaust, houdt Kiefer zijn publiek in de ban. Indrukwekkend. Twee galeries in Parijs tonen t/m 2 december recent werk dat eer betoont aan Paul Ceylan.

Galerie Yvon Lambert, 108 rue Vieille-du-Temple, www.yvon-lambert; galerie Thaddaeus-Ropac, 7, rue Debelleyme, 0033-142729900.

En verder in Parijs Le Quatuor/Music-hall t/m 14 jan Théâtre de Paris, 0033-18742537 ; D’un regard l’Autre t/m 21 jan in het Musée du quai Branly, www.quaibranly.fr; La Photographie de Maurice Denis t/m 21 jan Musée d’Orsay www.musee-orsay.fr