Fout lab in code Landis

Het dopinglaboratorium van Chatenay-Malabry heeft een fout gemaakt bij de etikettering in de zaak rond de van doping verdachte wielrenner Floyd Landis. Dat heeft de directeur van het lab, professor Jacques de Ceaurriz, gisteren bevestigd naar aanleiding van publicaties in de Franse krant Le Monde.

De Amerikaanse coureur won deze zomer de Tour de France, maar een positieve test tijdens de etappe naar Morzine maakt het onzeker of de eindzege in Landis’ handen blijft. Hij heeft het gebruik, van testosteron in dit geval, altijd ontkend.

Volgens Le Monde is er een verschrijving gemaakt bij het identificatienummer van de zogeheten B-staal. Het betekent volgens het laboratorium niet dat die urinestaal niet van Landis afkomstig is, maar de fout geeft de advocaten nieuwe munitie om zijn onschuld te bewijzen.

Directeur De Ceaurriz van het betrokken laboratorium heeft de fout inmiddels toegegeven. „Maar deze fout trekt de waarde van de analyse of de herkomst van het staal niet in twijfel. Dit zijn nu eenmaal zaken die gebeuren”, zei De Ceaurriz. „Dat de verdediging van Landis hier handig gebruik van zal maken, verbaast me niet.”

Directeur Dick Pound van het wereld-antidopingagentschap WADA heeft ondanks de gemaakte fout nog het volledige vertrouwen in het Franse dopinglab. Volgens hem staat de foute codering volledig los van het resultaat. Hij verklaarde gisteren zich meer zorgen te maken over de inbraak in het computersysteem van het lab die eerder deze week bekend werd. „Idealiter wil je dit soort fouten niet. Maar het is een ongebruikelijke situatie, want het is heel goed mogelijk dat veel van de informatie [zoals over de verkeerde code] illegaal is verkregen.”