FILM

Kruistocht in Spijkerbroek Hartstochtelijke, eigenzinnige, zij het soms wat haastige verfilming van de beroemde jeugdroman van Thea Beckman. Zeventienjarige Dolf raakt verzeild in de Middeleeuwen en ontmoet daar ware vriendschap en opoffering in een kinderkruistocht. Wie aan het boek hangt, mist veel, maar wie dat kan loslaten ziet een spannend avontuur voor kinderen vanaf negen jaar. Er zijn een paar dingen aan het verhaal veranderd die voor de fans even slikken zijn. Leonardo en Marieke, twee van de meest geliefde personages, bestaan niet meer. In hun plaats komt Jenne, die dat gemis draaglijk weet te maken. Met haar doet de liefde zijn intrede. Kruistocht in spijkerbroek is een Engelstalige internationale coproductie geworden en de moeilijkste massascènes, ook in zo’n grote productie nog een financieel struikelblok, zijn met behulp van de computer tot stand gekomen. De production value is groot, met die mix van geloof- en ongeloofwaardigheid die alleen in film effect kan hebben, zoals in de scènes met de tijdmachine. Voor het tot stand brengen van zo’n moeilijke productie verdienen regisseur Ben Sombogaart en producent Kees Kassander alle lof. In Joe Flynn vond Sombogaart een uitstekende Dolf, die in het begin een saaie slungel is, maar juist daardoor in zijn rol lijkt te groeien. Het open einde zal zowel kinderen als volwassenen rauw op het dak vallen. Naar verluidt moet dat open einde de mogelijkheid van een tweede deel open houden.

Kruistocht in spijkerbroek. Regie: Ben Sombogaart. Met: Joe Flynn, Stephanie Leonidas, Emily Watson. In: 107 bioscopen. Nederlands nagesynchroniseerd in 24 bioscopen.