Duitsland

Erotische foto’s Hij spant zijn meisjes voor witte koetsen, steekt ze in tutu’s of in aftandse pantsers – hoe exotischer de sfeer, des te liever is het de fotograaf Olaf Martens. Deze eroticus zet zijn modellen als kitscherige heiligenbeelden in scène. Soms ruist een schoonheid als een koningin door een nachtelijk kasteel, soms poseert iemand als Botticelli’s Venus, maar dan wel op een autoband voor triestige systeemflats. In het Kunstforum Halle zijn nu 200 van Martens’ foto’s uit de laatste 20 jaar te zien. Zijn ikonen vindt de 43-jarige vooral in zijn geboorteland, de goede oude DDR.

T/m 7 jan, Bernburger Str. 8, Halle (Saale). Inl: 0049-3456857660 en www.kunstforum-halle.de.

*Messerschmidt Veel bustes bij elkaar kunnen stomvervelend zijn. Maar de gebeeldhouwde hoofden van Franz Xaver Messerschmidt zijn juist heel verfrissend. Messerschmidt was in de 18de eeuw in dienst van keizerin Maria Theresia en daar maakte hij conventioneel werk. Dat veranderde toen hij door gekte werd getroffen. Of, zoals hij het zelf noemt, door „verwardheid in mijn hoofd’’. Zijn carrière aan het hof was op slag beëindigd. Maar privé ging Messerschmidt onvermoeibaar door met bustes maken. De ene karakterkop na de andere ontstond, in een toenemende mate van expressiviteit. De spieren van die koppen zijn strak gespannen, de rimpels imposant, de gelaatsuitdrukkingen op z’n minst grotesk. Een museum in Frankfurt toont Messerschmidts hoofdenproductie tot en met 11 maart. In het Liebighaus, Schaumainkai 71, Frankfurt/M. Di-zo 10-17u, wo 10-20u. Info: 0049-6921238615 en www.liebighaus.de.

En Verder Apollo und Hyacinth, Mozarts eerste opera met ster-danser Ismael Ivo, vanaf 18 nov Bode-Museum, Berlijn: www.smb.spk-berlin.de; Filmfestival, met nieuwe Duitse films maar ook met werk van Sokulov en Kieslovski, t/m 25 nov Mannheim: www.mannheim-filmfestival.com;