De stemming

Lek bij ministerie

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft nog steeds niet helemaal begrepen hoe de beveiliging van computersystemen aan te pakken. Met gebruikersnaam ‘nedap2006’ en het wachtwoord ‘NedapCZW12bzk!’ kon eerder deze week heel Nederland inloggen in een ‘beveiligd’ deel van de website van het ministerie.

De actiegroep Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet boorde dit informatielek aan. „De gemeenteambtenaren die toegang moeten hebben tot dit deel van de website”, schreef de actiegroep, „gebruiken allemaal dezelfde combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord, en deze stonden voor het gemak open en bloot in de nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken. Deze nieuwsbrief is via de website van de vereniging voor iedereen te lezen.”

Vanmorgen was de site nog steeds toegankelijk, maar waren alle eerder geplaatste documenten verdwenen. De actiegroep heeft alles gekopieerd op de eigen site.

Een van de documenten legt uit hoe men op stembureaus moet omgaan met bezwaren. Men lijkt daarbij geen hoge dunk van de kiezer te hebben: „Het is onwaarschijnlijk dat iemand voorafgaand aan het bezoek aan het stemlokaal al kan weten dat de stemming niet in overeenstemming met de wet geschiedt en zijn bezwaar daartegen vooraf al op papier kan zetten, maar onmogelijk is dat niet.” (HvdL)

Seedorf op de lijst

Pffffff, verzucht Jacqueline Brouwer op de stoep van Club Panama in Amsterdam. „Het leek wel een kippenhok.” De 21-jarige studente communicatie bedoelt de zogenoemde vijf Debattles die gisteravond werden gehouden tijdens de uitzending van het programma Stemwijzer. De dertig stellingen uit de Stemwijzer werden voorgelegd aan het publiek in de club. Kijkers thuis konden per sms de stellingen beantwoorden en kregen aan het eind van de uitzending per kerende sms een persoonlijk stemadvies. Volgens Stemwijzer zijn er 12.000 adviezen verstrekt.

„Mijn advies was EénNL”, zegt Brouwer. „En ik hoor toch echt meer thuis bij partijen als GroenLinks en PvdA.” Ze heeft zich geërgerd aan de gesprekken. „Zo’n debat als tussen Verdonk en Kant had veel weg van kijvende vrouwen op de Albert Cuyp.”

Het lijsttrekkersdebat op de Erasmus Universiteit, dat eerder op de avond werd uitgezonden, vond ze „inhoudelijk”. „Daar bepaalde niet de toonhoogte maar het argument de discussie.” Volgens de Stichting Kijkonderzoek hebben bijna 1,3 miljoen mensen het lijsttrekkersdebat gevolgd. Stemwijzer trok ruim 670.000 kijkers, maar moest wel concurreren met de voetbalwedstrijd Nederland-Engeland (1-1). Brouwer heeft spijt dat ze niet naar de wedstrijd heeft gekeken. „De rentree van Clarence Seedorf in Oranje had ik graag gezien. Zou hij niet lijstduwer kunnen worden?” (CB)