De PlayStation3 in actie

Zes jaar na de geboorte van de PlayStation2 heeft Sony deze week de PS3 uitgebracht. Eerst in Japan, dan de VS en pas volgend jaar in Europa. Na zo veel voorpret – lees: uitstel – kunnen we de belangrijkste features (Blu-rayspeler, HDMI-uitgang naar de tv en vooral een krachtige Cell-processor) wel dromen. De PS3 een

ps3_hebbuh.jpgZes jaar na de geboorte van de PlayStation2 heeft Sony deze week de PS3 uitgebracht. Eerst in Japan, dan de VS en pas volgend jaar in Europa. Na zo veel voorpret - lees: uitstel - kunnen we de belangrijkste features (Blu-rayspeler, HDMI-uitgang naar de tv en vooral een krachtige Cell-processor) wel dromen. De PS3 een superkrachtige gamecomputer in een zwart of zilverkleurig science-fiction jasje. “Wel gevoelig voor vingerafdrukken” schrijft Cnet in een verder uitstekende recensie. Maar als het goed is zit je met handen aan de controller, niet aan die “sleek looking machine” . More...
De draadloze controller is bewegingsgevoelig en heeft precies dezelfde knoppen als die van de vorige PlayStation2. Er zit nog wel een snoertje bij om de oplaadbare batterij weer te vullen. Oude games (PS1 en PS2) zijn ook nog steeds met de PS3 te spelen. Maar PS3-spelen moeten een heel nieuwe dimensie toevoegen van realistisch gamen. Blu-ray disks kunnen tot 25 GB aan gegevens opslaan. Dat geeft de ontwikkelaars de kans om uitermate gecompliceerde games te schrijven die meer opslagruimte vergen en - niet onbelangrijk - een stuk beter gebruik weten te maken van Sony hardware. Want de games die nu bij de lancering worden verkocht zijn nogal gewoontjes, zeggen zij die het kunnen weten. Hoewel anderen er weer verdacht lyrisch over zijn.
Je zou de PS3 tekort doen door het apparaat alleen te beoordelen op z’n spelkwaliteit. Meer dan ooit is dit een multimediamachine, die ruimte biedt aan enorme hoeveelheden foto’s en muziek. De flitsende interface lijkt op die van de PSP. Check dit filmpje van news.com om te zien hoe de fotoshow werkt.

Microsoft heeft bij de XBox360 een wat meer computerachtige interface gebouwd, die ook nog eens naadloos samenwerkt met een gewone pc (muziek, films en foto’s via het netwerk uitwisselen). Microsoft was met de Xbox360 een jaar eerder dan Sony en heeft dus inmiddels een flinke voorsprong opgebouwd, zowel qua gameontwikkeling als wat betreft het aantal verkochte exemplaren. Ook de hardware liegt er niet om, al moet Microsoft nu wel met een optionele HD-DVD speler komen om de opslagruimte bij te benen. Om marktaandeel in Japan te garanderen, verlaagt Microsoft daar nu de prijzen van de Xbox360. In de VS kost de PS3 zo’n 600 dollar. Dat lijkt een hoop geld, maar voor zo’n bedrag koop je echt geen professionele game-pc. Laat staan eentje in een sciencefiction-behuizing.

Om dat te controleren heeft een nerdy onderzoeker een PS3 uit elkaar gehaald en de prijzen van de onderdelen bij elkaar opgeteld. Volgens een ruwe schatting komt het neer op 840 dollar aan spullen. Met andere woorden: Sony verkoopt de PS3 met een verlies van 240 dollar per apparaat (181 euro). Microsoft legt ‘maar’ 126 euro op elke Xbox360 toe. De winst moet komen van de softwaretitels - vandaar dat die games zo duur zijn.

Welke van de spelcomputers de grootste wordt? Lees dit interessante commentaar van Jan Pleus in zijn nrc-rubriek Economie voor jou.

Meer lol in de nrc-logs: deze New Yorker wordt door correspondent Freek Staps geïnterviewd waarom ie dagenlang in de rij staat/zit voor de PS3. Filmpje: Claudia van Rouendal.

    • Marc Hijink