De Mug dolt en bijt aan een eikenhouten toog

Toneel: Mug Inn door Mug met de gouden tand. Gezien: 12/11 Bellevue, Amsterdam. Nog t/m 3 dec. (aanvang 12u30). Tournee vanaf 7/3. Inl.:020-6163218 www.mugmetdegoudentand.nl.

Naar „willekeurige Nederlanders” gaan wij kijken, volgens toneelgroep Mug met de Gouden Tand. Maar de personages in het toneelstuk Mug Inn zijn zo gewoontjes niet. Bertie is een kroegtijger met vrouwenkrullen en een babyface, Diederik is ook al van de verkeerde kant, en de afgetobde alleenstaande moeder Merel behoort al net zo min tot de Hollandse doorsneeburgerij als de Turkse horecaondernemer Ergün. Zij ontmoeten elkaar in een door Ergün gerund café, met een eikenhouten toog.

Aan de vooravond van de verkiezingen domineren moslimangst en integratie het gesprek aan de bar. Vooral Merel en Diederik verschillen nogal eens van mening. Terwijl hij de islam de oorlog verklaart, wenst zij in een multicultureel paradijs te leven, wat haar zichtbaar niet lukt. „Wacht jij maar tot je gestenigd wordt”, zegt hij tegen haar, verwijzend naar een toekomstige polder-sharia.

Soms vallen de spelers uit hun rol, of van de ene rol in de andere: dan spelen ze zichzelf. Ook onder de Mug-leden botsen de opinies heftig. Actrice Joan Nederlof, die ook de tekst schreef, staat als enige vrouw tegenover drie mannen, die van het brave buurtcafé een ondeugende homobar willen maken.

Steeds wordt het script omgegooid. In een hilarische scène krijgen de heren hun zin. Marcel Musters trekt een leren broek aan, Frank Houtappels maakt zich flamboyant op, en Michiel van Erp flirt links en rechts. De acteur die zo-even nog een Turkse huisvader speelde is ineens een leernicht en daarmee wordt het islamitische taboe op homoseksualiteit op een speelse manier doorbroken. Op een videoscherm flitsen stellingen voorbij: van het „Geen mens is illegaal” tot en met „Journalistiek over de Arabische wereld is per definitie onmogelijk.” Aan het eind van de voorstelling mag het publiek over de thesen stemmen – maar dan is er in de kroeg al totale chaos uitgebroken.

Joan Nederlof schreef een bijwijlen scherpe tekst met bijtende dialogen. Nu nog de flauwe grappen over BN’ers eruit en Mug Inn staat als een huis.