De Moor en Japin op longlist Impac Dublin Award

Rotterdam, 16 nov.The Kreutzer Sonata van Margriet de Moor en In Lucia's Eyes van Arthur Japin staan op de longlist van de International Impac Dublin Award, die met honderdduizend euro de grootste literaire prijs ter wereld is. Bijna 170 bibliotheken uit 49 landen hebben 138 boeken voor de longlist voorgedragen. Favoriet, met achttien nominaties, is Kazuo Ishiguro's toekomstverhaal over klonen en hun gevoelens, Never Let me Go. Ian McEwan's Saturday, over een neurochirurg wiens leven ontregeld wordt door een brute overval, kreeg twaalf nominaties. Naast grote namen als Salman Rushdie, JM Coetzee en Margaret Atwood staan op de lijst ook schrijvers die alleen in eigen land bekend zijn. Zo nomineerde de nationale bibliotheek van Nepal de debuutroman Echoes of Pain van schrijver Ravi Thapaliya uit Kathmandu. De International Impac Dublin Award werd in 1995 ingesteld door de stad Dublin en het Amerikaanse consultancybedrijf Impac. Bijna jaarlijks komen romans van Nederlandse schrijvers op de longlist terecht. Connie Palmen, Cees Nooteboom en Arnon Grunberg haalden in vorige jaren de shortlist. Eerdere winnaars waren onder meer Orhan Pamuk en Michel Houellebecq. De winnaar van 2006 wordt op 4 april bekend.