Commissie walgt van computerspelletjes

Computerspelletjes moeten minder gewelddadig worden. Dat vindt de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

Europees commissaris Franco Frattini (Justitie) heeft gisteren een brief gestuurd over dit onderwerp aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie van de Europese Unie. Hij wil dat ze tijdens een bijeenkomst in december praten over mogelijke maatregelen.

Frattini denkt onder meer aan een vrijwillige gedragscode voor producenten van computerspelletjes. Verder wil hij dat er meer bekendheid wordt gegeven aan het bestaande etiketteringssysteem, dat aangeeft hoe gewelddadig spelletjes zijn.

Frattini schrijft dat er „onlangs een spel op de markt is gekomen waarin een jong meisje wordt onderworpen aan lichamelijk en geestelijk geweld”. Hij was „diep geschokt door de obscene wreedheid en brutaliteit”.

Volgens Friso Roscam Abbing, de woordvoerder van Frattini, doelt de commissaris op het spel Rule of Rose, gemaakt voor Sony’s Playstation. „Waar het om gaat is dat er walgelijke dingen op de markt komen”, zegt hij. „En negentig procent daarvan wordt gekocht door kinderen.”

Begin volgend jaar organiseert de Europese Commissie een grote conferentie over kinderrechten, waarvoor ook makers van computerspelletjes zullen worden uitgenodigd. Het doel van Frattini’s oproep is vooral bewustwording, zegt zijn woordvoerder. „Verbieden heeft geen zin. Dan wordt het illegaal en heb je er helemaal geen invloed meer op.”