CFO Getronics kreeg ruzie over de cijfers

De financiële man van Getronics gaat weg omdat hij het oneens was over de presentatie van de cijfers.

De VEB vindt dat nu ook de topman moet aftreden.

Wanneer treedt Klaas Wagenaar af? De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) riep 2 augustus al op tot het vertrek van de topman van Getronics. Het Nederlandse ICT-bedrijf heeft al het hele jaar problemen en had die dag tegenvallende halfjaarcijfers gepresenteerd. Gisteren herhaalde de VEB haar oproep, want „de redenen voor een dergelijk vertrek zijn alleen maar toegenomen”.

Aanleiding is de berichtgeving gisteren dat financieel directeur Theo Janssen Getronics verlaat wegens onenigheid over de cijfers van het concern. Verschillende bronnen rond het bedrijf bevestigen dat. Janssen zou vinden dat de derdekwartaalcijfers, die hij 2 november presenteerde, een te positieve voorstelling van zaken geven. Ook zou volgens hem moeten worden afgeschreven op de Amerikaanse activiteiten van Getronics.

Het plotselinge vertrek van Janssen werd maandag aangekondigd, maar Getronics zei toen dat zijn vertrek de uitkomst was van een functioneringsgesprek. Janssen is de derde bestuurder binnen een halfjaar die Getronics plotseling verlaat. Het bedrijf gaf gisteren aan „niet te willen reageren op geruchten”. Ook Janssen zelf wil geen reactie geven.

Janssen zou hebben gewild dat de Amerikaanse activiteiten worden afgewaardeerd, omdat hij de winstprognoses niet realistisch vond. Extern onderzoek zou Janssen daarin steunen. Desondanks besloot Getronics de waarde van de Amerikaanse activiteiten te handhaven. Verder zou Janssen vinden dat de derdekwartaalcijfers van Getronics te positief zijn voorgesteld, waardoor de doelstellingen voor 2006 niet haalbaar zijn. Getronics gaf aan een omzet van 2,6 miljard euro en een brutowinstmarge van 3 tot 4 procent te verwachten.

Na berichtgeving over de onenigheid in De Telegraaf gisterochtend daalde de koers van Getronics. Het aandeel sloot op 5,72 euro: 4,8 procent lager dan de dag ervoor. De Telegraaf maakte ook melding van verschillende andere problemen. Zo zou Wagenaar al in december vorig jaar hebben geweten dat de resultaten in Italië zwaar tegenvielen, terwijl hij dat pas in januari aan Janssen vertelde. Ook zou Wagenaar deze zomer een overname van een half miljard euro hebben gewild in de Verenigde Staten, waarop Janssen tegen was. Uiteindelijk zou Janssen de commissarissen hebben kunnen overtuigen dat zo’n overname de koers van Getronics verder zou doen kelderen.

Voorlopig heeft de ruzie Janssen zijn baan gekost en blijft Wagenaar zitten. Maar als het aan de VEB ligt, duurt dat niet lang meer.

    • Philip de Witt Wijnen
    • Elske Schouten