Britten bedrogen met ‘scharrelei’ uit batterij

Nietsvermoedende Britse consumenten hebben miljoenen eieren geconsumeerd die werden verkocht als scharreleieren maar die in werkelijkheid van legbatterijen afkomstig waren.

De Britse justitie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de affaire, zo werd gisteren bekend. Het onderzoek concentreert zich met name op een groot bedrijf in Worcestershire, dat miljoenen ‘scharreleieren’ per jaar aan Britse winkels leverde.

Het gaat om eieren die vooral werden ingevoerd uit Frankrijk en Italië. Eenmaal in Groot-Brittannië werden de eieren opnieuw verpakt en van etiketten voorzien, die aangaven dat het scharreleieren waren. Scharreleieren kosten in de meeste winkels bijna twee keer zoveel als ‘fabriekseieren’.

Handelaren vrezen dat het schandaal ertoe zal leiden dat consumenten geen of minder scharreleieren zullen kopen uit vrees dat ze uiteindelijk toch blijken te worden bedrogen. De Britse markt voor scharreleieren is goed voor 220 miljoen pond (330 miljoen euro) per jaar.

Intussen is enige onrust ontstaan over de relatief hoge kans op salmonellabesmetting van eieren die worden ingevoerd uit Spanje. Gewoonlijk is de kans op besmetting aanwezig in één op de dertig eierendozen, bij eieren uit Spanje is die kans veel groter. Daar wordt gemiddeld in één op de acht dozen salmonella aangetroffen.