Brits Punjabi Hitsquad schreeuwt maar wat

Punjabi Hitsquad met Ms. Scandalous Foto Johannes van Assem foto Johannes van Assem den Haag, het crossing boarder festival 15-11-2006 Panjabi hitsquad, miss scandalous Assem, Johannes van

Concert: Londonstani-programma Crossing Border Festival. Gehoord: 15/11, Theater aan het Spui, Den Haag

Pas aan het eind van de avond wordt duidelijk hoe jammer het is dat al die andere artiesten zo weinig tijd krijgen op de openingsavond van Crossing Border. De talloze Nederlandse urban acts waren bedoeld als opwarmer voor Punjabi Hitsquad, een internationaal succesvolle formatie uit Groot-Brittannië die de traditionele Bhangra-muziek uit India en Pakistan vermengt met moderne hiphop en r&b, en een voordracht van de Britse schrijver Gautam Malkani uit zijn boek Londonstani.

Het was vooral zonde omdat de voorafgaande acts zo voortreffelijk gekozen waren. Rapper en zanger Wudstik uit Amersfoort opende met een spetterende set waarin zijn muziek zoveel meer kracht kreeg dan op zijn eerder dit jaar verschenen debuutalbum Mijn Wereld. Zijn op plaat nogal eens kabbelende Nederlandstalige nummers worden met steun van zijn liveband op het podium vol overtuiging gebracht. Hij kan in snel schakelen van brute energie naar lieflijk en fijnzinnig. Wudstiks optreden werd gevolgd door rapper DiceCream, recent winnaar van een Essent Award, die met zijn krachtige stem als een veteraan nummers liet horen van zijn volgende week te verschijnen debuutalbum Je Weet Nix.

Ook een voltreffer: het nieuwe samenwerkingsproject van de Zwolse producer Kubus (o.a. Opgezwolle) en de Britse rapper BangBang. De combinatie van de industriële en digitale geluiden en rafelige bassen van de sterk door dancemuziek beïnvloede Kubus en de afwisselend intense en ratelende spoken word van BangBang zorgt voor een zeldzame mix van bij vlagen opruiende clubbeats met politiek geëngageerde poëzie van de straat. Zwolle heeft ook nog de rappende broers Typhoon en Blaxtar gestuurd.

Maar goed, daar zijn zowel de Hindoestaanse gemeenschap als de vertegenwoordigers van de literaire industrie, beiden nadrukkelijk aanwezig, niet voor gekomen. Het lange ‘optreden’ van Punjabi Hitsquad, dat met hun Aziatische urban geluid remixen maakte voor grote Amerikaanse acts, blijkt te bestaan uit een dj die plaatjes opzet die we al kenden, een man die daar uit volle borst overheen blijft schreeuwen dat we geluid moeten maken en een andere man die op een traditionele trommel slaat, maar lang niet zo vaardig als het getrommel dat gewoon uit de speaker knalt. Schrijver Malkani doet tijdens het optreden nog even snel zijn voordracht, kort en weinig imponerend, en de door Punjabi Hitsquad gelanceerde Ms. Scandalous rapt met schelle stem over de Aziatische beats heen. Gelukkig kan Bollywoodzangeres Alyssia vocaal wel uit de voeten maar helaas, ook zij verdrinkt in het geschreeuw en getrommel.

    • Saul van Stapele