Bod van 8 miljard dollar US Airways op Delta

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij US Airways heeft een vijandig bod uitgebracht op de noodlijdende maar twee keer zo grote KLM-partner Delta Air Lines. Als de overname doorgaat, wordt het nieuwe bedrijf de grootste luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Staten en heeft het de meeste transatlantische vluchten.

Het bod van 8 miljard dollar (6,2 miljard euro) in contanten en aandelen kan de consolidatieslag uitlokken waarop analisten en bestuurders uit de sector al jaren wachten. Marktkenners verwachten dat uiteindelijk twee of drie Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen overblijven.

De Amerikaanse luchtvaartsector heeft zich het laatste jaar enigszins hersteld van de malaise die volgde op de aanslagen van 11 september 2001, maar kampt nog steeds met overcapaciteit en concurrentie van goedkope maatschappijen. Ook is het aantal zakelijke reizigers teruggelopen.

US Airways wil met de overname een tiende van de capaciteit schrappen en jaarlijks 1,65 miljard aan kosten besparen. Delta wil echter niet van een overname horen. Het bedrijf moest een jaar geleden uitstel van betaling aanvragen en wil de saneringsoperatie zelfstandig afronden.

Delta ging niet in op twee eerdere pogingen van US Airways-voorzitter Douglas Parker te praten over een samengaan. „Ik was teleurgesteld dat je weigerde me te ontmoeten of zelfs per brief verder te praten”, schreef Parker gisteren in een brief aan Delta-topman Gerald Grinstein. Volgens Parker zijn de voordelen zo „onweerstaanbaar” dat hij niet anders kan dan ze voor te leggen aan belanghebbenden in beide bedrijven, waaronder de aandeelhouders.

Delta heeft bijna 16 miljard aan schulden uitstaan. Schuldeisers krijgen na een overname voor elke dollar aan schuld 50 cent. Op dit moment wordt een dollar aan schuld nog voor 40 cent verhandeld. Delta is met 78 miljoen passagiers twee keer zo groot als US Airways met 37 miljoen.